Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Gornja Toponica zaraženo je šest zdravstvenih radnika i dva pacijanta, potvrdila je danas zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević i objasnila da je ranije rekla da ima više obolelih jer je 44-oro ispunjavalo uslov da bude testirano.

Odgovarajući na pitanje zašto je ona iznela podatak o 40 a ministar Zlatibor Lončar o dvoje zaraženih u toj ustanovi, Kisić Tepavčević je rekla da su testovi potvrdili da je ipak reč o manjem broju.

„Preduzete su sve mere i zdravstveni nadzor pa se 318 pacijenata i 152-oje zdravstvenih radnika nalazi u izolaciji, a u poslednjih sedam dana niko nije ispoljio simptome zaraze“, rekla je doktorka i demantovala navode medija da im zaposleni javljaju da u Gornjoj Toponici više od 70 ljudi ima simptome covida 19.

Tiodorović: U Nišu pod kontrolom

Branislav Tiodorović Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da nisu tačne tvrdnje da su pojedini građani danima čekali da budu smešteni u niške bolnice, da je situacija pod kontrolom i da jedine prave informacije imaju Institut za javno zdravlje i Klinički centar Niš.

„Kapaciteti su spremni da prime sve naše gradjane koji imaju sumnju u covid 19, Klinički centar lečiće teške i srednje, a laki pacijenti smeštaju se u privremene bolnice koje mogu sve da prime, tako da mi nije najjasnije zašto neko tvrdi da nema mesta jer mi nismo imali takve pritužbe“, rekao je Tiodorović u Nišu.

On je dodao da će se u domu za osobe sa posebnim potrebama u Blacu ponoviti testiranje jer ni jedan štićenik nije pokazao znake oboljenja, iako je kod 27 radnika potvrdjena bolest.

Tiodorović je rekao da je situacija u Blacu teška, ali je demantovao da je u tom gradu organizovan bilo kakav protest.