Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ bs

U Srbiji, ali i u ostalim delovima sveta, i dalje se više umire od hroničnih bolesti, naročito od malignih bolesti i kardiovaskularnih oboljenja, iako je utisak u populaciji, inače lažan, da se u našoj zemlji umire samo od Kovida-19, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Na konferenciji u Palati Srbija, Kisić je rekla da će to pokazati i analiza ukupne smrtnosti u ovom vremenskom periodu u odnosu na isti period ranijih godina.

„Ukupna smrtnost u jednom vremenskom periodu i poređenje u odnosnu na smrtnost u istom periodu prethodnih godina biće nam jedan od značajnih pokazatelja i pokazatelj aktivnosti zdravstvenih službi i preventivnih mera između različitih zemalja”, kaže Kisić.

Navodi da takva sistematska analiza sa tačnim poređenjem u odnosu na prethodni vremenski period još nije urađena, ali da svi podaci postoje.

„Sada se stiče neki lažan utisak u populaciji da se u našoj zemlji umire samo od Kovida-19 i dalje su vodeći uzroci smrti hronične i nezarazne bolesti, pre svega, kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja. To je već decenijama tako, ne samo u našoj zemlji, već i u većini zemalja sveta“, rekao je Kisić.

Ono što se primećuje, navodi Kisić, jeste da je manja smrtnost koja je uslovljena saobraćajnim nezgodama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar