Podeli
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je struka jednoglasna po pitanju molbe SPC da se vernicima omogući kretanje za Vaskrs, navodeći da su oni još pre mesec dana istakli da se svako okupljanje koje omogućava bliski kontakt procenjuje kao rizično.

Kisić Tepavčević je navela da je takva tvrdnja nepopularna, jer se vernici svake godine raduju Vaskrsu, međutim, sada je, ističe, prioritet da se sačuvaju životi i da se spreči infekcija.

“Ovaj Vaskrs jeste drugačiji, ali je specifična situacija, jer svi imamo zajedničkog neprijatelja i moramo učiniti sve da on nestane što pre”, rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

Navodeći da je bilo reči ranije da će “špic” obolelih biti za Vaskrs, Kisić Tepavčević je objasnila da taj rizik u odnosu na period kada se o tome govorilo jeste smanjen, jer je fluktuacija građana smanjena, odnosno sada se u zemlju vraćaju oni koje država dovozi.

“Jeste u tom smislu smanjen rizik, ali moramo se ponašati odgovorno. Videli smo šta se dešava kada za trenutak popusti pažnja. Ne treba da pokvarimo sve što smo marljivo gradili dovođenjem u rizične kontakte”, rekla je ona.

Kisić Tepavčeivć je poručila da svi treba da uložimo maksimalan napor i da se vratimo u normalne životne tokove.