Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ bs

U Srbiji postoji 103 potvrđena slučaja koronavirusa, ali je taj broj višestruko veći u realnosti, izjavila je večeras v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i poručila da svi građani Srbije treba da se ponašaju kao potencijalni nosioci infekcije.

„Ovaj neprijatelj koji je pred nama nije neko ko se sam od sebe nađe u životnoj sredini, u vodi, zemlji, vazduhu… On se nalazi u nama, u nekima od nas. Imamo potvrđena 103 slučaja, ali je realno taj broj višesturko veći i zato treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.

Ona je ukazala da većina zaraženih neće imati nikakve simptome ili će imati blage simptome.

„Proći će lagano kao kod prehlade, ali stvoriće imunitet, koji će da štiti ne samo tu osobu, nego sve nas i postepeno će da nam jača kolektivni imunitet“, rekla je ona.

Međutim, kako je navela, kod određenih osoba koje dobiju infekciju doći će do komplikacija, a kod nekih verovatno i do smrtnih ishoda.

„Zato tu grupu želimo da zaštitimo i zato je jako bitno da se svi ponašamo kao potencijalni nosioci infekcija“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da je ključno da „udružimo snage, ali da se udaljimo na fizički bezbednu razdaljinu jedni od drugih“.

„To je sigurno pravi put da se izborimo sa virusom“, poručila je ona.

Dodala je da se stalno postavljaju pitanja kakve su projekcije, kada se očekuje najveći broj obolelih i koji je dan najbitniji.

„Svaki dan nam je bitan. Efekti ovakvih mera videće se već naredne nedelje“, navela je ona dodajući da se nadamo da će vreme koje sledi pokazati da smo na pravom putu da kontrolišemo ovu infekciju.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović zahvalio je svim građanima na podršci koju su iskazali prema zdravstvenim radnicima sinoć oko 20 časova, kada su aplaudirali sa svojih balkona i prozora.

On je takođe zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji su se javljali i rekli da stoje na rasoplaganju, ako bilo šta treba.

„Takva podrška i pomoć nam je značajna, ali najbitnija i najznačajnija podrška koju stanovništvo može da uradi je da se pridržava svih mera“, naglasio je on.

On je dodao da je potrebno da uradimo sve što možemo da bi se smanjio broj obolelih i usporilo širenje virusa.

„Ne možemo zaustaviti, ali ako usporimo imaćemo manje obolelih i teško obolelih, i ako je ikako moguće da izbegnemo oboljevanje u najugorženijim populacijama, što su, pre svega, stari i hronični bolesnici, ali i oni s drugim zdravstvenim tegobama hroničnog tipa“, rekao je Stevanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram