dr Darija Kisić Tepavčević Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

U KC Vojvodine je danas skinuto osam pacijenata sa respiratora, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević i dodala da i u svim drugim zdravstvenim ustanovama ima izlečenih pacijenata koji su bili na respiratoru zbog kovida.

Taj podatak je značajan i trudićemo se da u narednom periodu imamo tačan podatak za sve ustanove, koliko je ljudi je skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

Ona je kazala da je u poslednjih desetak dana promenjena dinamika testiranja u pogledu dva negativna testa, kao dokaza da je pacijent ozdravio i naglasila da su i sada dva negativna testa kriterijum za ozdravljenje, ali da je dinamika drugačija kada je reč o otpuštanju iz bolnice.

„Ono što prethodi prvom testiranju jeste regresija odnosno gubitak svih kliničkih simptoma bolesti ukoliko je bila upala pluća, onda ide testiranje i ako je osoba negativna ide u kućnu izolaciju, a nakon dve nedelje se ponovi drugi test“, rekla je Kisić Tepavčević na pitanje da li su u kućnoj izolaciji i kako se leči blizu 4.000 pozitivnih na koronavirus koji ne spadaju u hospitalizovane, preminule i izlečene.

Podvukla je da se bez ponavljanja drugog testa ne može označiti da je osoba sigurno zdrava.

„Ranije su dva negativan testa u bolničkim uslovima, plus još dve nedelje u kućnoj izolaciji, sada je to isto, samo se menja dinamika testova. Pokazalo se da te osobe mogu još izvesno vreme da nose virus i da budu prenosioci infekcije, zato je protokol još dve nedelje kućne izolacije“, rekla je Kisić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar