Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je "obećavajuće" što rast broja novoobolelih od korona virusa u Srbiji nije "strmoglav" kao u drugim zemljama.

Navodeći da će za „nedelju ili dve“ Srbija biti u periodu kada je u drugim zemljama dostignut vrhunac epidemije, ona je za TV Prva kazala da prazne ulice gradova Srbije zbog produženog policijskog časa „obećavaju“.

„Svaki dan je priča za sebe. Najveći broj građana se ponaša odgovorno i efekti će se videti ako nastavimo ovako da se ponašamo svakog dana“, kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Po njenim rečima, iskustvo iz kineskog grada Vuhan u kom je počela epidemija, pokazuje da mere koje se sprovode u Srbiji imaju „i te kako efekta“.

„Oni su nam na primeru dobre prakse pokazali kako treba raditi, a mi želimo da učimo od najboljih“, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Pročitajte još:

Dodala je da se ključna stvar koju su srpski lekari naučili od kineskih stručnjaka tiče načina organizacije u teškim trenucima.

„Naučili su nas kako se najbolje organizovati u ovim okolnostima, kako da ne čekamo poslednje momente kad nemamo izbora već da budemo unapred spremni za svaki mogući scenario“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je izrazila nadu da će toplo vreme koje se očekuje u narednom periodu nepovoljno delovati na virus, ali i dodala ključno za suzbijanje epidemije ostaje socijalno distanciranje.

Navela je i da postoje zdravstvene ustanove u Srbiji u kojima ima inficiranih medicinskih radnika, ali i da su svi zaraženi izolovani.

„Medju tim ustanovama je i GAK Narodni front ali sve kolege koji su nosioci ili za koje se sumnja da su nosioci, nisu na svojim radnim mestima i izolovani su pa je maksimalno smanjen rizik od prenošenja infekcije“, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram