Darija Kisić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da su informacije koje su prethodnih dana iznošene o usvajanju maloletnog deteta, što na društvenim mrežama, što od strane opozicionih poslanika, apsolutna neistina.

Kisić je na TV Prva ukazala i na to da je narodna poslanica Narodne stranke Ivana Parlic čak pokazivala i sliku deteta, što ne samo da nije dozvoljeno zakonom, kako je primetila, nego je time narušeno i ono što je svima najbitnije, a to je najbolji interes deteta.

Pročitajte još:

„Čak se pominjao i cenovnik za usvajanje. To su apsolutne neistine koje je iznela narodna poslanica, znajući da je štiti poslanički imunitet. Takve neistine idu na štetu interesa deteta i poverenja u institut usvajanja“, rekla je Kisić.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić pre dva dana je u formi poslaničkog pitanja u Skupštini Srbije tvrdila “da je vlast omogućila prodaju dece iz Srbije strancima i da postoji cenovnik za strance koji hoće da usvoje decu iz Srbije“.

Parlić je kao primer za svoje tvrdnje navela šestogodišnju Z.M. iz Brezjaka kod Loznice za čije je usvajanje, kako ona tvrdi, porodica iz Švedske platila 14.500 evra.

Kisiće je istakla da do usvojenja u tom slučaju nije došlo i da devojčica nikada nije napustila Srbiju, kao i da još uvek ne može da se donese odluka o usvojenju budući da je majka devojčice podnela nadležnom sudu tužbu za vraćanje roditeljskog prava kojeg je lišena 2019. godine.

Ministarka je objasnila da je devojčica od rođenja u sistemu socijalne zaštite i u hraniteljskoj porodici, kao i da su iscrpljene sve mogućnosti usvojenja u našoj zemlji, kako od strane hranitelja, tako i od strane drugih usvojitelja.

„U našoj zemlji ne postoji veliki nivo svesti o usvajanju dece koja su nešto drugačija, najveći broj potencijalnih usvojitelja želi mlađe dete, zdravo dete i ono koje je iste nacionalnosti kao oni“, navela je Kisić.

Dodala je da je usvojenje u inostranstvu opcija samo kada se iscrpe sve mogućnosti za usvojenje u Srbiji.

Kisić je naglasila i da je svaki korak u procesu usvojenja, koji je izuzetno osetljiv i za dete i za usvojitelje, strogo kontrolisan.

„Kada je u pitanju usvajanje u našoj zemlji i potencijalno usvajanje u inostranstvo, ono postoji decenijama unazad. Ove godine je 85 dece usvojeno u našoj zemlji, od toga je oko 10 odsto bilo usvajanje u inostranstvo. U ovom momentu oko 60 dece se nalazi u potencijalnim porodicama usvojitelja u nasoj zemlji, u procesu prilagođavanja“, rekla je Kisić.
Komentarišući rezultate popisa, ministarka kaže da je podatak da nas je oko pola miliona manje alarmantan.

„Moramo svi da reagujemo, jer je činjenica da nas je u Srbiji sve manje. Svi novoizgrađeni putevi, mostovi, nove frabrike i investitori, to nam neće ništa značiti ako neće imati ko da koristi“, naglasila je.

Kisić je ukazala i na to da je finansijska podrška porodicama sa decom nikada veća i da je i to sigurno doprinelo blagom porastu broja rođene dece u ovoj godini i to za jedan odsto.

Dodala je da Ministarstvo planira brojne druge mere.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će pocetkom sledeće godine sprovesti veliko istraživanje na uzorku dece srednjih škola o njihovim stavovima o porodici kako bi identifikovalo faktore koji najviše doprinose odluci o formiranju porodice i potomstva, a planira se i bespovratna finansijska podrška lokalnim samoupravama za mere koje imaju za cilj da daju vetar u leđa onima koji planiraju porodicu.

Bonus video: Otkriveno koliko je najviše zaradio najbolji popisivač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare