Nestašica vode
Nestašica vode

Kiša koja je preksinoć počela da pada, već je povećala količinu vode u ariljskoj fabrici za njenu preradu „Rzav“, sa koje se pijaćom vodom snabdevaju opštine Arilje, Požega, Gornji Milanovac, Lučani i grad Čačak. Ukoliko kiša nastavi da pada, normalizacija vodozahvata mogla bi se očekivati za nekoliko dana, kada bi voda mogla stići i do najugroženijih meštana sela u visokum zonama Arija i Požege.

„Ako uporedimo jučerašnji dan u prepodnevnim satima i danas, osetno je bolja situacija. Juče je reka imala proticaj negde oko 1.000 l/s dok je to danas 1.200 sekundnih litara. Juče smo u distribuciji imali 380 a danas imamo 550 sekundnih litara. Pripunjavaju se rezervoari komunalnih preduzeća po gradovima tako da se može reći da je situacija značajno bolja“, rekao je za Nova.rs juče direktor JP „Rzav“ Zoran Barać.

Prema Baraćevim rečima, pun kapacitet se može očekivati već za dan-dva, ukoliko kiša nastavi da pada i kada se iz reke bude moglo zahvatiti 1.400 l/s. To bi zadovoljilo potrebe vodosnabdevanja kada se potrošačima isporučuju 650-700 sekundnih litara vode.

Podsećamo da je zbog smanjenog vodostaja reke Rzav, već oko mesec dana u pet lokalnih samouprava došlo je do nestašice vode. U Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju i Požegi na snazi su restrikcije vode. Najugroženiji su stanovnici visokih zona u selima Požege i Arilja koji od kraja jula nemaju ni kap vode pa se snabdevanje vrši cisternama i u organizaciji samih meštana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar