Kragujevac zgrada Uprave
Zgrada Uprave grada Kragujevca Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tri reprezentativna sindikata zaposlenih u kragujevačkoj Gradskoj upravi, najavila su štrajk upozorenja zbog niskih zarada i nemogućnosti da sa rukovodstvom Grada postignu dogovor oko svojih zahteva, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Reprezentativni sindikati najavljuju štrajk upozorenja i ‘‘aktivnu sindikalnu borbu‘‘ za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih, a svoje namere najavili su i rukovodstvu Grada, sa kojim nisu postigli dogovor, stoji u saopštenju.

„Dogovorena i započeta isplata solidarne pomoći, obustavljena je i po tvrdnjama rukovodstva Grada neće biti isplaćena. Podsećamo da su zarade zaposlenih u organima Gradskih uprava, za zaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem oko 34.000 dinara, dok je za visoku školsku spremu oko 56.000 dinara, što je znatno niže od zarada u drugim gradovima i opštinama. Nezadovoljstvo proizilazi i iz činjenice da nisu započeti pregovori za zaključenje novog Kolektivnog ugovora, za koji su sindikati podneli zahtev, a za čije započinjanje su istekli zakonski rokovi‘‘ navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Foto:Privatna arhiva

Sindikati ističu da su oko zahteva za poboljšanje materijalnog statusa postigli jedinstvo zaposleniha ‘‘kakvo do sada nije iskazano‘‘. U saopštenju navode da još jednom pozivaju gradske čelnike na pregovore i postizanje dogovora, a u suprotnom će stupiti u štrajk.

Zajedničko saopštenje potpisali su predstavnici  „Samostalnog sindikata“, sindikata ‘‘Nezavisnost‘‘ i ‚“ASNS-a“.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare