Dalekovod struja
Dalekovodi struja Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

Prema navodima KEDS-a, ugovor je u skladu sa zakonom Kosova i regulatornim okvirom, u skladu sa energetskim sporazumima od 8. septembra 2013. i zaključcima EU posrednika o implementaciji energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. godine, kao i Smernica za sprovođenje energetskih sporazuma od 21. juna 2022. godine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

KEDS dodaje da je proces bio „veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu“ i postignuti dogovor ocenjuje kao „istorijski“.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada KEDS čeka saradnja sa Elektroseverom koja će biti ključna za uspeh za distributivne i investicione usluge u pomenutim opštinama“, navedeno je u saopštenju. Potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera u subotu su pozdravili Evropska unija i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz Beograda se niko nije oglasio povodom potpisivanja ugovora.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar