Alek Kavcic Medju nama
Alek Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Osnivač Fondacije Alek Kavčić, čiji cilj je da đacima udžbenike koje je odobrilo Ministarstvo prosvete učini dostupnima besplatno ili po ceni štampanja u svrhu promocije obrazovanja i nauke, kaže za N1 da je interesovanje veliko, sam tiraž udžbenika je porastao, "na veliko zadovoljstvo roditelja u onim školama gde se naši udžbenici koriste". Ističe da postoji generalno, naročito od monopolista u toj oblasti, "mutan marketing kada je u pitanju plasman udžbenika", kao i da bi voleo da se roditeljima dozvoli da učestvuju u izboru udžbenika u školi u koju ide njihovo dete. Navodi i da "imamo nepravedan sistem tržišta u kojem marketing ide ka nastavniku, odnosno ka onom koji ne kupuje, pa on ni nema motivaciju da cenu gleda kao nešto što ga opredeljuje", dodajući da su cene udžbenika u maloprodaji veoma visoke, i da su troškovi proizvodnje samo 20 odsto maloprodajne cene".

Aleksandar Kavčić kaže da ne zna broj udžbenika koji je skinut sa besplatnabiblioteka.com na sajtu Fondacije, jer se oni tim bave bez profita.

„Radimo kao fondacija bez namere da profitiramo, kao uslugu roditeljima i đacima. Svakog meseca imamo jednu, dve nove knjige… Za dve godine imaćemo popunjenu celu osnovnu školu“, navodi Kavčić.

Upitan kakvu saradnju imaju sa vlastima, ističe da su njihovi udžbenici odobreni od države, „slobodno se mogu koristiti, u tom smislu, saradnja je odlična“.

„Lokalne samouprave, videvši da mogu da dobiju besplatne udžbenike (u digitalnom formatu), da štampane mogu da dobiju po ceni štampe (dva dinara po stranici), odlučuju se sve više za naše udžbenike“, navodi on i dodaje da se situacija na tržištu nije promenila, misleći na monopoliste i visoke cene, „ali se promenilo da smo digli svest“.

Opširnije pročitajte na N1.

***

BONUS VIDEO Podcast DLZ i Alek Kavčić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar