Na beogradskim ulicama danas je naša ekipa zabeležila nesvakidašnje prizore, ulice su gotovo sablasno prazne, i sve podseća na period kada smo u Srbiji imali policijski čas na početku epidemije koronavirusa.

U strogom centru Beograda slika je svuda gotovo ista – vozila je malo, a napolje su izašli samo oni koji su morali. Ovako puste ulice jedino smo imali prilike da viđamo tokom policijskog sata 2020. godine.

Na mostu Gazeli navikli smo na svakodnevne preizore gde u ovo doba dana, vozila gotovo „mile“, a ovog popodneva saobraćaj se odvija bez ikakvih problema, a vozila je drastično manje nego uobičajeno.

Slično je i na ostalim mostovima. Na Autokomandi i u Takovskoj jedva da ima vozila, a sličan prizor je i na kružnom toku na Slaviji.

Jedino gde se u Beogradu beleži veći broj vozila jeste na auto-putu kroz Novi Beograd.

Autokomanda Foto: Naxi kamere

U vozilima javnog gradskog prevoza nema gužvi, a u nekim gotovo da nema putnika.

Zeleni venac, jedan od simbola beogradskih gužvi, u najtoplijem delu dana bio je pust, osim nekolicine ljudi na stanici, gde uobičajeno u svako doba dana možemo da zateknemo na stotine ljudi.

Brankov most Foto: Naxi kamere

Beogradska „užarena ostrva“

Inače, tokom vrelih letnjih meseci u pojedinim delovima Beograda temperatura je veća nego u drugim delovima grada zbog betona, nekontrolisane gradnje i seče drveća. Pa je tako temperatura prijatnija na Košutnjaku ili, na primer, Zvezdarskoj šumi nego u „užarenim ostrvima“.

Beogradska užarena ostrva su Stari grad (sam centar grada), Vračar, urbanizovani deo Novog Beograda (blokovi koji su udaljeniji od obala reka), kao i Beograd na vodi.

Trg Republike Foto: Naxi kamere

Crveni meteoalarm na snazi

Podsetimo, danas je najtopliji dan u godini, a na snazi je crveni meteoalarm u celoj Srbiji, a temperatura u nekim mestima prelazi 40 stepeni.

Među najtoplijim mestima u Srbiji su Palić gde je najavljena maksimalna temperatura 40 stepeni, a zabeleženo je 38 u 13.00 časova, koliko je izmereno sat nakon podneva i u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Velikom Gradištu, Zaječaru i Ćupriji.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U Zrenjaninu, Valjevu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Kuršumliji, Kruševcu i Nišu u 13.00 časova izmerena je temperatura za samo jedan stepen manje, odnosno 37 stepeni, dok je u Loznici izmereno 36 stepeni, koliko i u Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Leskovcu. Najsvežije danas u 13 časova bilo je na Kopaoniku, gde je izmereno 25 stepeni.

BONUS VIDEO – Rad na vrućinama: Važno je da simptome toplotnog udara prepoznamo na vreme

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare