Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Već pet dana traje kampovanje ekoloških aktivista i meštana Gornjih Nedeljica ispred Predsedništva. Oni imaju jedan jedini zajtev - traže da se trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma u Srbiji.

„Tu smo već pet dana, svako veče je hladnije i hladnije ali to je mali problem. Plan menjamo u hodu, na jedan prirodan način, u zavisnosti od toga šta se dešava. Ovo je strategija koja prati dešavanja, a ne strategija koja je učvršććena u neku svoju tvrdoglavost“, kaže jedna od najistaknutijih aktivistkinja Bojana Novaković.

„Ovo je nacionalna kampanja na lokalnom nivou. Mislim da je kombinacija udruženja Kreni-promeni i Rio Tinto marš sa Drine sveoubuhvatna. Tu su i druga udruženja ali i političari, naravno – opozicioni“, objašnjava Novaković.

Za sutra je najavljen i veliki protest, povodom Dana držanosti, ali se još ne znaju precizni detalji.

„Naši predstavnici se trenutno dogovaraju o detaljima protesta koji će se sutra dešavati ispred Predsedništva, tako da ne bih u ovom trenutku licitirao sa vremenom početka protesta. Aktivnosti će svakako biti. Lično sam predložio da se ispoštuje sutrašnji praznik i da dan počnemo u duhu tradicije, odlaskom u crkvu kako bi obeležili Sretenje“, kaže Vladan Jakovljević, pčelar iz Gornnjih Nedeljica.

„Moram da se zahvalim medijima, građanstvu ali i pojedinim ličnostima iz politike. Tu nemamo nikakvih primedbi. Slobodni mediji prate naše aktivnosti, građani su nam dali ogromnu podršku i nastavljaju da je daju iz dana u dan, donose nam hranu, razgovaraju sa nama. Što se političara tiče, moram da naglasim da su nas obišla tri predsednička kandidata – Srđan Škoro, Boško Obradović i jutros – Zdravko Ponoš, koji nam je doneo burek i ponudio se da nam pruži pomoć, ukoliko nam bude potrebna“, dodaje Jakovljević.

Bilo kakao bilo, kampovanje ispred Predsedništva traje već peti dan, a kako je ranije najavljivano trajeće ili dok se ne ispuni glavni i jedini zahtev – potpuna zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Vreme ide na ruku kamperima, pa se uz Sunce i vedro nebo organizuju različiti programi, uz bogatu trpezu. Služilo se pečenje, a a kampere je došao da pozdravi i jedan od predsedničkih kandidata Zdravko Ponoš – koji im je doneo i burek.

Bonus video: Nova.rs sa kamperima ispred Predsedništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar