Foto: N1

Kosovski carinici na prelazu Jarinje nisu danas dozvolili distribuciju dnevne štampe iz centralne Srbije, pozivajući se na uredbu prema kojoj roba koja nema deklaraciju na kojoj piše da je namenjena za "Republiku Kosovo" ne može da uđe na Kosovo, što znači da je počela primena novih mera.

Predstavnik firme „Beokolp“ Zvezdan Mihajlović je za portal KoSSev potvrdio te navode i dodao da su odmah obavestili Beokolp i ostale izdavače i da čekaju informaciju od njih.

„Večeras ćemo ponovo pokušati da dostavimo novine, jer se radi o ugovorenim tiražima i to sada predstavlja veliki problem. Odluka vlade na koju se pozivaju je doneta sinoć i niko nije bio obavešten o tome“, rekao je Mihajlović.

On je ocenio da su zahtevi kosovske vlade „teško ostvarivi“.

„Mi taj uslov gotovo sigurno ne možemo da ispunimo, pratićemo razvoj situacije“, naveo je Mihajlović.

Vraćeni i kamioni

Kako je ovog jutra javio RTS, ujedno su sa prelaza Jarinje vraćena dva kamiona kraljevačkih tablica, dok su vozači izjavili da im je ulazak zabranjen zbog toga što na carinskim papirima ne piše „Republika Kosovo“.

Na Jarinju je jutros bilo desetak kamiona, a većina je čekala da preveze robu iz centralne Srbije na KiM.

Putnički saobraćaj odvija se bez zastoja.

I sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u.

Da nijedan kamion sa robom iz centralne Srbije danas nije ušao na Kosovo , potvrdio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci .

On je rekao da je nedeljom uobičajeno da se ne vrši prevoz robe, jer je slobodan dan i oni ne mogu da obavljaju zakonske procedure.

Prištinska Koha navodi da su njeni novinari nekoliko sati bili na prelazu Merdare, ali da nijedan kamion sa robom koja je namenjena Kosovu nije ušao preko tog prelaza. Za to vreme, iz Poljske je ušao samo jedan kamion sa robom koji je išao ka Albaniji.

Da „nijedan kamion neće ući na Kosovo ukoliko nema dokumenta na kojima piše ‘Republika Kosovo’“, potvrdio je i vršilac dužnosti potpredsednika vlade Kosova, Haki Abazi.

„Sinoć smo odlučili da unapredimo reciprocitet sa Srbijom. Do sada su kamioni iz Srbije mogli da uđu na Kosovo ako: 1. nisu imali uvredljive dokumente o kosovskoj državi i 2. ako je na njima napisano Kosovo. Sinoćnjom odlukom nijedan kamion ne može ući u našu zemlju ako u njihovim dokumentima ne piše: Republika Kosovo“, napisao je Abazi na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Kosovska vlada donela je sinoć odluku na osnovu koje je vozilima sa srpskom robom onemogućeno da uđu na teritoriju Kosova bez posebne dozvole, te da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.

Iz kosovske vlade navode da je nova mera samo nastavak primene najavljenog postepenog reciprociteta, te da su razlozi za uvođenje baš ove mere „barijere Srbije koje i dalje štete izvoznicima i uvoznicima Kosova i izazivanje trgovinskog deficita“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar