Foto: Miloš Perić

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu "Torlak" i tako odobrio da se te vakcine proizvode u Srbiji. Kako teče proizvodnja proveravao je RTS.

U Institut „Torlak“ proizvodi se i prva i druga komponenta „Sputnjik V“ vakcine. Prva doza ima plavu oznaku, dok crvenu oznaku nosi druga doza, prenosi RTS.

„I za komponentu 1, tu dozu koja se daje kao prva vakcina, i za drugu – apsolutno smo morali da uradimo po tri takozvane validacione serije. To su propisni zahtevi, strogi, visoki zahtevi farmakopeje da se svaka od tih vakcina i svaka serija kontroliše po strogo definisanih 18 parametara. Oni su kao takvi zahtev svima koji su u stanju da im odgovore. Ono što je nama kao odgovor iz Rusije iz ‘Gameleja’ stiglo da su naši rezultati bili daleko najbolji u svim tim praćenim parametrima“, navodi dr Vera Kozarski, pomoćnica direktora za proizvodnju u Institutu „Torlak“.

Povezane vesti:

Nakon dobijenog zelenog svetla, ostaje pitanje – kada će pritisnuti dugme za početak masovne proizvodnje?

„Milionska masovna proizvodnja vakcine ‘Sputnjik V’ u državi Srbiji počinje krajem maja i trajaće shodno potrebama na dalje“, poručuje Kozarski.

I na tome se, kažu, neće zaustaviti.

„U pitanju su ozbiljne investicije u proizvodne programe instituta. Na taj način ‘Torlak’ namerava da se vrati na stare staze slave i da pored zadovoljavanja potreba domaćeg tržišta, da u velikoj meri zadovolji potrebe postojanja i na inostranom tržištu. Mi smo u prethodnom periodu uspeli da opstanemo u teškim tržišnim uslovima i zadržali smo celokupan asortiman, a za naredne godine očekujemo proširenje“, navodi Davor Mitrović, pomoćnik direktora za finansijske poslove Instituta „Torlak“.

Za gotovo 100 godina Institut „Torlak“ može da se pohvali proizvodnjom vakcina, seruma, podloga. U godini pandemije sa 230 zaposlenih uradili su više od 400.000 testova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar