Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs, N1

Premašili smo 5.000 zaraženih dnevno, iz dana u dan raste i broj umrlih. Krizni štab apeluje na građane da se vakcinišu, neprestano se najavljuju nove, oštrije mere. Ipak, ništa konkretno se ne dešava i sve deluje kao da korone nema. Da je korona tu, jasno je po kovid bolnicama koje su punije iz dana u dan. Doktori Milanko Šekler i Dejan Žujović nisu u Kriznom štabu, ali im stručnost dozvoljava da kažu svoje viđenje trenutne epidemiloške situacije i predlože neke mere, kada to već ne rade oni kojima je to posao.

Virusolog Milanko Šekler je ranije prognozirao je da ćemo prevazići cifru od 4.000 zaraženih i polovine dosadašnjeg maksimalnog dnevnog broja novih slučajeva korone. Njegove prognoze su se obistinile, i više od toga.

„Brojke će samo da rastu. Od kada sam ja to naveo, za dva meseca, samo jedan posto građana se vakcinisao. Daj Bože da ovaj talas ne potraje dugo“, kaže šekler za Nova.rs.

Rešenje vidi u uvođenju kovid propusnica koje omogućavaju da u ugostiteljske objekte, institucije i na različita masovnija dešavanja mogu da uđu oni koji su vakcinisali, oni koji su prelažali kovid ili oni koji su se testitali.

„Ne razumem zašto je to u našoj zemlji problem, a nije u većini zapadnoevropskh zemalja. Valjda i te zemlje imaju neki Ustav i neka, ljudska prava, kod njih je sve to još strožije nego kod nas. Nije mi jasno kako to mi prednjačimo u tome da su prava i Ustav važniji od zravlja, a zapadnoevrpske zemlje, koje imaju dužu tradiciju demokratije, smatraju obrnuto. Kako drugi to uvode, nisu to diktature“, ,kaže Šekler.

Dok se u nekim zemlja okruženja, poput Hrvatske, brojke umiruju i ne premašuju 200, kod svakoga dana cifre rastu, sve je više zaraženih, preminulih i pacijenata na respiratoru.

„Mi smo temeljno na tome radili. 25 posto testiranih je pozitivno. To me brine, to pokazuje u koliko smo ozbiljnoj situaciji. To je očekivano, to smo znali svi mi, neko od nas su i javno o tome govorili, ali to niko nije slušao, tako da smo sada došli do želje da uradimo taj švedski scenario do kraja i da se svi prokužimo“, kaže pulmolog Dejan Žujović načelnik dnevne bolnice u beogradskom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu.

„Sve one kojima se ime pominje tokom epidemije, treba smeniti i poslati u istoriju medicine i politike. I to je malo, gledao bih i svačiji stepen odgovornost. Na pravdi Boga ostajemo bez 20 naših sugrađana dnevno, a nije moralo tako da bude. Da ovako gubimo ljude, to je ne prihvatljivo“, upozorava Žujović.

Naš sagovornik konstatuje da se prilikom donošenja bilo kakvih novih mera ne teba voditi konomijom.

„Imaćemo više bolničkih, nego turističkih noćenja“, slikovito objašnjava Žujović, koji se sprema da ponovo navuče skafander, pošto njegov Zavod za plučne bolesti i tuberkulozu ponovo preuzima brigu o kovid pacijentima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare