Tatjana Radosavljević Foto:N1

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, izjavila je u Novom danu da analiza krvi na imunoglobulin E može da jasnu razliku između osoba koje pate od alergija, i onih koje su inficirane od koronavirusa.

„Doba je godine kada će svaki čas da bukne veoma velika polinacija ambrozija, koja je jedan od najjačih i najagresivnijih alergena. Veliki broj ljudi imaju problema sa njom. Simptomi alergije kao što su pečenje očiju, svrab u ušima, kašalj, slivanje sekreta niz gušu i kašalj nisu jedini. Tim simptomima se pridružuju i oni iz želuca i creva, odnosno proliv i bol u stomaku“, rekla je Radosavljević na N1.

Ističe da pacijenti koji imaju alergiju, pogotovo na ambroziju, inače znaju da pate od toga, i da pre toga moraju da počnu sa uzimanjem lekova.

„Međutim, postoje i slučajevi kada se po prvi put može javiti alergija. Jedan od glavnih znakova možete videti ako uradite krv, odnosno analizu na imunoglobulin E. On je jako povišen kod osoba sa alergijom, a uopšte se ne menja kod osoba koje imaju kovid infekciju. Nažalost, zapušen nos može da dovede do gubitka čula mirisa, ali ne i čula ukusa. Prema tome, osobe koje zbog alergije izgube čulo mirisa, dolazi nakon zapušenog nosa, a kod osobe koja je inficirana kovidom nastaje naglo“, upozorava Radosavljević.

Ona napominje da osobe koje imaju problem sa ambrozijom, mogu lekovima da ublaže svoje tegobe kod takvih problema.

„Naravno, savetujem da bilo ko ne uzima lekove bez konsultacije sa lekarom“, ističe Radosavljević.

„Nekih drastičnih razlika nema, i ja ne želim da uplašim nikoga, ali nije svaki zapušeni nos kovid infekcija, pogotovo ako vas svrbe uši, nepca i suze oči“, navodi ona i otkriva da bi se sprečilo prenošenje infekcije koronavirusa kod osoba koje pate od alergije, nošenje naočara za sunce može da spreči to.

„Osobe koje pate od alergija, ukoliko se desi da obole, spadaju u grupu rizičnih pacijenata, čiji oblici mogu biti teži nego što bi to bilo da nisu alergični“, podvlači Radosavljević.

Ona savetuje da osobe koje pate od alergija redovno uzimaju svoje lekove, antihistaminike.

„Oni znaju da to treba raditi unapred, da bi spremno dočekali bum polinacije ambrozije“, zaključuje ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)