Mira Marković, Slobodan Milošević, porodična kuća u Požarevcu Foto: VALENTINA PETROVA / AFP / ProfimediaEPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI

Kuća Mirjane Marković u Nemanjinoj ulici u Požarevcu u Katastru nepokretnosti označena je kao kulturno dobro. Reč je o objektu u čijem su dvorištu sahranjeni ona i njen suprug Slobodan Miloševića. Zanimljivo je da je zabeležba o kulturnom dobru uneta samo dan nakon što je Mira Marković preminula. Ipak, taj status zadobila je spletom čudnih okolnosti mnogo ranije.

U dvorištu porodične kuće u Požarevcu na adresi Nemanjina 41, pod lipom počivaju Mirjana Mira Marković i Slobodan Milošević. Udovica nekadašnjeg predsednika SRJ, Mirjana Marković, preminula je u Rusiji u 77. godini 14. aprila 2019. godine. Po sopstvenoj želji sahranjena je u dvorištu svoje kuće pored supruga.

Samo dan nakon što je Marković preminula, u katastar nepokretnosti na njenu porodičnu kuću stavljena je zabeležba da je reč o kulturnom dobru. I ne samo što je neobičan trenutak u kome se stavlja takva napomena, već se postavilo kako je moguće da jedan moderniji objekat dobija takav status i zaštitu od države.

Požarevac kuća Mira Marković Foto:VALENTINA PETROVA / AFP / Profimedia

U katastru neposkretnosti navodi se da sama kuća ima površinu od 147 kvadrata, a parcela na kojoj se nalazi 796.

Ispod osnovnih podataka stoji i zbunjujuća dodatna napomena da su svojstvo nepokretnog kulturnog dobra dobile dve stare zgrade u Nemanjinoj 31 i to rešenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture davne 1969. Postavlja se pitanje zašto se na kući bivše predsednice JUL-a stavlja zabeležba o dva objekta, sa druge adrese i to dan nakon što je preminula.

Sve to smo pokušali da proverimo na više adresa. U Katastru smo dobili odgovor da je došlo do prenumeracije i da su verovatno objekti koji su se nalazili na broju 31 sada na 41.

Dodatne informacije dobili smo nezvanično u lokalnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Kako nam je rečeno, oni su podneli zahtev Katastru još u februaru 2019. da stavi zabeležbu na dva objekta na parceli na kojoj se nalazi porodična kuća Mire Marković i verovatno je slučajno uneto samo dan nakon što je preminula.

Foot:EPA-EFE/SRDJAN SUKI

„Reč je objektima vojvode Dobrnjca, čiji je Mira Marković potomak. Izvesno je vlasnica bar jedne i ona se nalazi na istoj parceli kao njena porodična kuća. Moram da napomenem da je jedan od ta dva objekta srušen i nije isključeno da je na njegovom mestu izgrađena Mirina kuća“, navodi naša sagovornica.

Ona ističe da još od 90-tih nisu kročili u te objekte, koje je u tom periodu preuzela Markovićeva, a potom ih prebacila „ministarstvu na staranje“.

„Tim objektima, mada su pod zaštitom države, nije moglo da se priđe  u to vreme, a ni sad. Mi smo poslali katastru da ubaci zabeležbu, jer smo videli da su na tim parcelama objekti koji su pod zaštitom“, navodi naš sagovornik.

Kuća u Požarevcu Foto:Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo/VALENTINA PETROVA / AFP / Profimedia

Na sajtu regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smedereva piše da su se u Nemanjinoj, u starom delu Požarevca, nalazile dve kuće vojvode Petra Dobrnjca (1771-1828). On je predvodio ustanike iz požarevačkog kraja u Prvom srpskom ustanku i zajedno sa Milenkom Stojkovićem i voždom Karađorđem učestvovao je u oslabađanju Požarevca od Turaka.

PROČITAJTE JOŠ

Sve do kraja 20. veka kuće Petra Dobrnjca su bile poslednji primerci gradske arhitekture iz vremena pre Prvog srpskog ustanka u Požarevcu. U poslednjoj deceniji 20. veka jedna od kuća je srušena, dok je druga mlađa obnovljena.

Po svemu sudeći, Mira Marković je kao potomak vojvode Petra Dobrinjca nasledila ova zdanja, a izvesno na toj lokaciji sagradila kuću.

U istoj ulici i kuća Marka Miloševića juniora

Zanimljivo je i dа se u istoj ulici nalazi kuća Marka Miloševića, novog poslanika SPS-a, i unuka Markovićeve i Miloševića. Reč je o sinu Marka Miloševića, koji decenijama živi u Rusiji.

Požarevac, Nemanjina 37 Foto: google.maps

U imovinskoj karti njegovog sina piše da je porodičnu kuću, površine 245 kvadrata dobio na poklon. Inače, sve što je pobrojao u izveštaju o imovini dobio je na poklon – voćnjak, vinograd, pomoćni objekta i zemljište.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare