Prijepolje Most na Limu, Fatihov most, reka Lim
Foto: Nova.rs

Na samom ulazu u Prijepolje, privodi se kraju rekonstrukcija mosta na Limu, koji je kroz dugu istoriju više puta bio rušen i obnavljan. Mada nikada nije imao status spomenika kulture, Bošnjaci su novom mostu, nezvanično, dali ime Fatihov most. Po sultanu Mehmedu Fatihu iz 15. veka. Inicijativu je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće, a ona je podelila stanovništvo u ovom gradu, odnosno Srbe i Bošnjake.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u decembru prošle godine uputilo je inicijativu opštini Prijepolje da kamena ploča koja govori o graditelju mosta iz 1909. godine, bude ugrađena u pomenuti most još u toku rekonstrukcije. Zahtev da se obnovljeni most u Prijepolju, preko reke Lim nazove Fatihov most, po Mehmedu II Osvajaču, pokrenuo je veliku polemiku u ovom mestu.

Od tog trenutka, tradicionalno dobri odnosi Bošnjaka i Srba, poljuljani su.

„Da li je izgradnja dva spomen obeležja Svetom Savi u centru Prijepolja, blizu Doma kulture bila provokacija. A u tom momentu za to nisu bili pitani Bošnjaci. I niko se tada nije ni bunio, niti je to neko smatrao provokacijom. A sad bi se ovo moglo smatrati remećenjem međunacionalnih odnosa, koji su inače dobri. Jer ta ploča je već bila tu“, kaže Nadir Dacić, glavni imam u Prijepolju, i član BNV.

Prijepolje Most na Limu, Fatihov most, reka Lim
Foto: Nova.rs

Iz odbora Dveri u Prijepolju, kažu da im nije jasno zašto je pokrenuta ovakva inicijativa. Napominju da ovaj potez na društvenim mrežama već podelio mišljenja građana i da preti da naruši međuljudske odnose.

„Mi smo kategorično protiv ove inicijative i smatramo da to jeste provokacija. Jer, jedan od mostova i Prijepolju nazvati po osmanskom osvajaču Mehmedu II koji je poznat i po rušenju manastira Mileševe, za srpski narod je uvreda. Oseća se u narodu da je došlo do podele. Neke loše situacije. A nikome od nas to nije potrebno“, kaže Miroljub Bjelić iz odbora Dveri.

Ceo problem dodatno je svojom izjavom podgrejao i poslanik SNS Krsto Janjušević, koji je iz ovih krajeva.

Prijepolje Most na Limu, Fatihov most, reka Lim
Nadir Dacić Foto: Nova.rs

„Težnja za slavljenjem osvajačke ideologije osmanskog carstva, ne predstavlja ništa drugo nego pokušaj da se unese razdor u miran život stanovnika Prijepolja“, izjavio je Janjušević.

U svojoj vekovnoj istoriji, ovaj most je često rušen u ratovima, ali i razaran od strane nabujalog Lima. Stanovnici Prijepolja ga uglavnom zovu Šarampovski most, po istoimenom naselju.

Prijepolje Most na Limu, Fatihov most, reka Lim
Foto: Nova.rs

Iz Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu kažu da nemaju podatke o graditelju mosta, kao i da on nije pod njihovom zaštitom. Međutim, podržali su inicijativu BNV da se na mostu postavi kamena ploča. Ali su naglasili da moraju da postave tablu sa proverenim istorijskim podacima“.

S druge strane, rukovodstvo opštine Prijepolje o celom događaju ćuti. Predsednik Vladimir Babić nije odgovarao na poruke i pozive koje smo mu uputili. A stanovnici ovog mesta kao da su zaboravili da radovi na mostu još uvek traju. A njegova sanacija počela je još pre tri godine. Od procenjenih 65 miliona, stiglo se do vrednosti radova od 216 miliona dinara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare