dr Aleksandar Stojanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Sa ciljem da uradimo temu o broju mrtvozornika u Beogradu, pozvali smo direktora Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, doktora Aleksandra Stojanovića, jer je mrtvozornička služba za ceo glavni grad u nadležnosti ove primarne zdravstvene ustanove. Međutim, on je odbio sa nama da razgovara jer smo – sa Nove! U zamenu za izjavu, ponudio je letovanje, ručak… ali kao „osnivač Srpske napredne stranke“, kako je obrazložio, nije želeo da bude naš sagovornik.

Pokušali smo više puta da dobijemo informacije o radu mrtvozornika na teritoriji Beograda, ali bezuspešno.

Doktora Stojanovića pozvali smo u prepodnevnim satima kada se ljubazno javio, ali onog trenutka kad smo rekli da zovemo sa portala Nova.rs, kao iz topa je odbrusio: „Vama ne dajem izjave!“.

direktor DZ Palilula

Iako smo bili uporni, nije se dao.

Ponavljao je da je on osnivač Srpske napredne stranke i da nema nameru sa nama da razgovara, da nećemo dobiti informacije koje su nam potrebne. Kada smo pomenuli da ćemo zvati direktno ljude iz mrtvozorničke službe, kako bismo došli do podataka, povisio je ton, rekavši da je to nemoguće, jer niko ne sme da daje izjave bez njegovog odobrenja, a on im to neće dozvoliti.

Potom je prekinuo vezu.

„Zovite ministarku!“

Kako nismo uspeli da dobijemo potrebne informacije, ponovo smo pokušali sa direktorom. Pozvali smo ga posle radnog vremena, u nadi da će biti malo boljeg raspoloženja i da će, kako je i sam u jednom trenutku pomenuo „odvojiti politiku od zdravstva“.

svađa lekari
Foto: Printscreen/TvHappy

Nažalost, ni ovog puta nismo imali uspeha.

Pročitajte još:

Pitali smo ga da se nije možda predomislio, pa da nam ipak kaže to što nas zanima jer samo od njega možemo dobiti zvaničnu izjavu.

„Ništa, onda probajte preko ministarke Dane. Zovite nju, ona će Vam dati informacije. Lepo Vam kažem, imam želju, ali ne mogu. Nema veze što ste sa Nove, ja volim i Novu, volim sve, ali ja sam osnivač Srpske napredne stranke i ne mogu“, ponovo je podvukao.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na naše pitanje, da li mu je neko zabranio da priča sa nama, odsečno odgovara da to nije moguće.

„Meni niko zabraniti ne može, to je moj stav. To što Šapić vama izjavljuje, ide ovamo, onamo… ja neću. Neću! Lepo Vam kažem, sve može, samo izjava ne može“, naglasio je dr Stojanović.

Može ručak i letovanje

Potom smo ga pitali :“Šta to sve može?“

„Mogu da Vas vodim na ručak, da Vam platim letovanje, ali ovo ne može!“, odgovorio je direktor.

Zanimalo nas je da li bismo dobili izjavu, ako bismo zvali iz neke druge redakcije?

„E ako pređete u drugu redakciju, onda može!“

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A ako bismo u dom zdravlja došli sa članskom kartom SNS?

„Nemojte, članska mi ništa ne znači. I svoje zaposlene smatram da su svi ljudi, a članska mi ne znači, bitno je da rade. Politika i zdravstvo nemaju veze. A Vi uživajte, popijte kafu, pustite sad mrtvozornike!“, rekao je direktor, koji je tokom razgovora i navodno protiv svoje volje, ipak, na neki način bio sagovornik Nova.rs.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Pijem kafu, ali ne pomaže, moram da završim zadatu temu“, rekla je novinarka, na šta je doktor Stojanović samo zaključio:

„Šta da Vam kažem, završite ako možete“, i po drugi put u istom danu, prekinuo vezu i ostavio nas bez informacija o mrtvozornicima, ali sa jasnim stavom članova SNS prema novinarima naše redakcije.

Tužbe za mobing

Podsetimo, zaposleni u DZ Palilula kažu da je od 2016., od kako je dr Stojanović na čelu ustanove, ovaj dom zdravlja napustilo više od 120 ljudi, koje je on zamenio, ističu, članovima SNS. Više zaposlenih podnelo je tužbu za mobing protiv direktora u proteklih nekoliko godina, a koleginica iz kadrovske službe DZ, tužila ga je 2020., nakon što je ukazala na njegovu zloupotrebu položaja, posle čega su, kako je izjavila za medije, usledile pretnje.

Foto: TANJUG – DRAGAN KUJUNDZIC – bk

„Ovo ti je drugi žuti karton, sledeći je crveni, ići ćeš u podrum“, pisali su mediji 2020. godine, u ispovesti ove zaposlene.

Pre dve godine javnost je potresla vest o psihijatru DZ Palilula, koji je postavljao lažne dijagnoze pacijentima, kako bi ispitivao nove lekove, a zaposlio ga je niko drugi, do doktor Stojanović.

Kada su Stojanovića pitali kako to da nije imao uvid u upisane dijagnoze i izdate terapije, odgovorio je da nema kompjuter.

Dom zdravlja Palilula
Dom zdravlja Palilula Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Ja čak nemam kompjuter kod sebe, on stoji ad akta. Jedini ja nemam kompjuter u domu zdravlja jer sam ga izbacio. Ne koristim ga od prvog dana, a tu sam sedam godina“, izjavio je 2022. godine.

Podsećamo da su i diploma Medicinskog fakulteta, kao i specijalizacija iz oftalmologije doktora Aleksandra Stojanovića, takođe svojevremeno dovođene u pitanje, a validnost pomenute dokumentacije nikada nije rasvetljena.

***

BONUS VIDEO: Razgovor direktora Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića sa medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare