Foto:arhiva Nova.rs

Zagađenost vazduha ne utiče na to da se više ljudi razboljeva od korone, ali otežava kliničku sliku kod onih koji su već zaraženi i može da poveća procenat smrtnosti, kaže za Nova.rs pulmolog Dejan Žujović.

„Postoje istraživanja koja su urađena još pre šest meseci, a koja pokazuju da je pojačana smrtnost od korone u danima većeg zagađenja vazduha. To zagađenje pojačava inflamaciju, proces upale pluća. Tako se i pogoršava stanje sa koronom i to ume da bude smrtonosno“, objašnjava Žujović.

Napominje da zagađenje vazduha može da intenzivira kliničku sliku, pa oni koji su imali neke blaže simtome korone mogu da dobiju težu kliničku sliku, a po one sa težom slikom može biti fatalno.

„Sve zavisi od trenutka u kojem se pacijent javi. Zavisi i od toga gde pacijent leži – ima zdravtsvenih ustanova sa centralnom klimom i tamo bi bi trebalo da su pacijenti relativno zaštićeni od zagađenja. Ako je pacijent sa upalom pluća kod kuće i drži otvorene prozore njegovo stanje će se ppgoršati, a on dok stigne do doma zdravlja, pa dok stigne do Infektivne klinike on će biti izložen vazduhu i zagađenju koje će ga dodatno povrediti“, kaže Žujović.

On dodaje da prečišćivači vazduha u stanovima mogu da pomognu, ali su skupi i nisu svima pristupačni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare