Stanari novobeogradskih blokova koji se protive izgradnji desetospratnog objekta na uštrb zelene površine u bloku 63, blokirali su u četvrtak i u petak Ulicu Jurija Gagarina, nezadovoljni najavom da će na mestu zelene površine koju koriste biti izgrađena višespratnica.

Priča o Bloku 63 nije od juče. Nekada mesto okupljanja folkloraša i šahista, danas je prostor na kom se planira izgradnja višespratnice.

„Ovim projektom obuhvaćeno je zemljište do ove granice ovde, u nastavku je predviđena saobraćajnica koja se pruža od jedne do druge strane bloka, a možete se i sami uveriti da bi time bio ugrožen i ovaj teren sportski, drveće bi, naravno, nestalo“, priča za N1 Ranko Vlaisavljević, stanovnik Bloka 63 na Novom Beogradu.

Prema podacima specijalizovanog portala gradnja.rs, na ovom mestu, u objektu od skoro 40.000 kvadrata naći će se 192 stana, 15 poslovnih prostora, 20 poslovnih apartmana, kao i podzemna garaža na tri nivoa sa 365 parking mesta.

„Preterana komercijalno-stambena izgradnja može dovesti do potpunog kolapsa života u ovim blokovima. Ne zaboravite, mnogi od nas su ostali u bloku zbog njegove širine i kvaliteta života u njemu, i mnogi su se zbog tih razloga doselili u blok“, napominje Vlaisavljević.

A šta kažu drugi stanovnici ovog novobeogradskog bloka:

„E, pa onda treba da protestuju. Što se mene tiče, nek’ se zida, ali žao mi je ovog terena, stvarno“

„Mislim da ne treba da se gradi ovde, da je Novi Beograd uvek bio poznat po širokim bulevarima, po prostoru između zgrada, po terenima, gde se deca igraju, gde su deca odrasla. Ako nas sad zatvore, sa svih strana, zgradama, čak nam i prolaz zatvaraju ka ulici, stvarno ne znam na šta će to da liči“

N1: Na samo stotinak metara od mesta gde se planira izgradnja višespratnice, gde smo malopre bili, na ovom mestu se Planom detaljne regulacije predviđa – šta? Hoće li, u stvari, biti ovog parka za decu?

„Nedavno je na sednici Privremenog organa Grada Beograda usvojena odluka da se izradi Plan detaljne regulacije za ovaj deo Bloka, omeđenim Evropskom, Japanskom i Nehruovom ulicom, što bi podrazumevalo uništenje ovog parka i, vidite, ovde, kako je lepa ova površina okolo“, rekao je Vlaisavljević.

Zebnje stanovnika Bloka 63 nisu usamljene, dele ih sa sugrađanima iz iste ulice – Jurija Gagarina. U njoj je nedavno, skoro do temelja, izgoreo kineski tržni centar. Sumnjali su tada, a danas još više – da će iz ovih zgarišta, nići još jedan stambeno-poslovni centar.

„Kad ovo vidim, plače mi se“, kaže Vlaisavljević.

***

BONUS VIDEO – Stanari Bloka 63 ponovo izašli na protest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar