Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta, govoreći o planovima Rio Tinta kaže da jedan dokument nedostaje u celom projektu, a to je "cost-benefit" analiza. Niko ne zna sa strane Srbije šta su dobiti, a šta troškovi, ističe. Ipak, kaže da su u javnost iznete neke neistine, kao što su tvrdnje o natapanju sumpornom kiselinom, kao i da će biti korišćene velike količine vode. Tvrdi i da je nemoguće da "iz istražnih bušotina curi nekakva crvena voda". Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta naglašava da tog projetka neće biti, da džabe rade na njemu i poziva profesora da ide sa njim u selo Lukavac kod Valjeva da vidi vodu u kući Cvetka Jovanovića.

Aleksandar Jovović je objasnio da je Mašinski fakultet još pre šest godina radio na projektu – da je radio analizu šta sve od dokumentacije postoji, a šta nedostaje da bi uopšte moglo da se raspravlja o proceni uticaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Tehnološkim fakultetom i jednom privatnom firmom.

Počeli smo, zatim, jako puno da radimo na modelima zagađenja vazduha, iz njihovih svih objekata koji su planirani – od rudnika preko procesnog postrojenja do deponije, priča profesor i dodaje: „Oni su u odnosu na te naše rezultate menjali tehnička rešenja, poboljšavali, gledali sve što može da se smanji kad je u pitanju zagađenje vazduha“. Navodi i da im je ponuđena procena uticaja na životnu sredinu procesnog postrojenja i deponije, dok Rudarsko-geološki fakultet radi rudnik.

Ćuta je, reagujući na ovo objašnjenje, preporučio profesoru i „njegovoj ekipi“ da zaustave to što rade, „da ne troše vreme, jer sigurno imaju druga posla“, konstatujući da od tog „projekta neće biti ništa“.

Profesora je pitao zašto selo Gornje Nedeljice liči na Vukovar, dodajući da nije samo u pitanju Rio Tinto, već da „rudare i razne druge kopanije po Srbiji“ i dodao: „Imate Eurolitijum, u selu Lukavac kod Valjeva 12 porodica ostalo bez vode, zatrovana arsenom – dokazano. I to je sve normalno, da neko dođe tek tako, zatruje vam vodu, njivu…“

Jovović kaže da se ovaj projekat, sa tehničke strane, ne razlikuje od nekog velikog industrijskog objekata. Ovde je, dodaje, možda zanimljivo što su i rudnik i procesno postrojenje i deponija na jednom mestu. Dodaje i da su 2020. više puta bili u Loznici gde su izlagali rešenja tog fakulteta, kao i drugi stručnjaci. On tvrdi da je nemoguće da „iz istražnih bušotina curi nekakva crvena voda, niti ta zagađenja mogu imati neki značaj“.

Ćuta kaže da džabe gube vreme za projekat, jer će to biti stavljeno ad akta i neće od toga biti ništa, a rekao je i da će prof. Jovovića da odvede u selo Lukavac da vidi vodu.

Sednica ili ulica?

Umesto na jednoj sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine posvećenoj pitanju iskopavanja ovog metala, njegovi članovi će odvojeno, na dve geografske lokacije, organizovati dve sednice sa istom temom. I dok je za poslanike vlasti pitanje Rio Tinta završeno, u opoziciji u tu priču- ne veruju.

„Predlažem da ispred Skupštine stavimo crvene fenjere i onda će dobiti svoj smisao. Ta zgrada služi da se u njoj donose zakoni, a upravo je suprotno. To je mesto apsolutnog kršenja svih mogućih zakona. Pričamo sada o 40.000 potpisa u inicijativi građana koji po zakonu moraju da dođu na dnevni red Skupštine“, rekao je, dodajući da kada se ode kod predsednika Skupštine Vladimira Orlića da „te onda on mulja“. Ili će staviti to na dnevni red, ili će se poštovati zakon ili će se sprovoditi na ulici, Gazeli, kao što je bio slučaj u Rakiti, jer kad nema države koja je obavezna da sprovodi zakone koje je sama donela, onda će to raditi građani, kaže Jovanović.

Opšrinije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – „Došlo je do kraja, nema više šta da se čeka“: Radikalizacija protesta protiv Rio Tinta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar