Mihailo Jovanović Foto:

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da razvoj novih tehnologija pred društvo postavlja nove izazove u domenu slobode izražavanja, i da je problem što tradicionalni mediji mogu da budu pozvani na odgovornost, čak i zbog komentara koji su objavljeni, dok onlajn platforme ne mogu.

Razvoj novih tehnologija postavlja nove izazove u domenu slobode izražavanja pred društvo. Kako da se razvija odgovorna i održiva audiovizuelna medijska politika, rekao je Jovanović na otvaranju konferencije u Beogradu „Dizajnirano društvo – Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja“.

On je istakao da je Srbija u četvrtoj industrijskoj revoluciji novu tehnologiju videla kao razvojnu šansu koju ne propušta i da je digitalizacija i dalje razvojna šansa koju ne propušta.

Jovanović je ukazao da je u poslednjih 10 godina IT sektor Srbije sedam puta povećao svoj izvoz i trenutno je najveća izvozna grana u zemlji.

Ove godine očekujemo 40 odsto veći izvoz u odnosu na prethodnu, i suficit od 1,5 milijardu evra. Očekujemo da 2030. godine izvoz u ovoj oblasti bude 30 milijardi evra, najavio je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ

On je ukazao da sve masovnija primena digitalnih tehnologija utiče na pravo slobode izražavanja, ali da Srbija radi na optimalizaciji uslova i razvoja i njene primene, ali uz poštovanje ljudskih prava.

Kasko je naglasio, pojava digitalnih tehnologila pokrenula je i strukturalne promene unutar medijskog tržišta, koje su dovele u pitanje opstanak tradicionalnih medija.

BONUS VIDEO: Gde je nastao šum na relaciji mediji – pravosuđe?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar