Podeli
Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

U Srbiji je do sada skoro 12.500 ljudi testirano na koronavirus, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović i dodala da će u naredom periodu testiranje biti još veće.

“Povećanje testiranja prati pre svega potrebe i indikacije koje je struka definisala. U narednom periodu biće povećan obuhvat testiranja i, naravno, uvek će se poštovati indikacije jer nema potrebe raditi testiranje tamo gde nema nikakvih indikacija”, rekla je Jovanović za televiziju Pink.

Navela je da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu sa kovid pozitivnima, osobe kod kojih se pojavljuju klinički simpotomi bolesti i osobe čije zdravstveno stanje to zahteva.

“Sve snage smo uključili upravo u testiranje i rano otkrivanje slučajeva koji mogu biti dalji prenosioci ove infekcije”, rekla je Jovanović.

Navela je da je u našoj zemlji, kada je reč o koronavirusu, epidemijska kriva zaravnjena i dodala da je to ohrabrujuće, ali da nema mesta opuštanju.

“To nam daje određena obećanja, ali istovremeno i obavezuje na još veću primenu svih preventivnih mera”, rekla je Jovanović.

Poručila je da građani imaju obavezu prema sebi, ali i prema svojim članovima porodice, prijateljima i saradnicima, da još više poštuju uvedene mere.

“Ako smo danas imali 201 slučaj potvrđen sa Kovidom 19 koji nam je dao za pravo da kažemo da je došlo do blagog zaravnjenja epidemijske krive, sa primenom propisanih mera, koje su administrativne, ali pre svega preventivne, treba nastaviti još oštrije”, zaključila je Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram