Milenko Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović izjavio je da izveštaj Gradskog zavoda za javno zdravlje i firme "Beo čista energija" o kvalitetu vazduha, povodom požara na deponiji u Vinči, ne daje prave informacije građanima o stepenu ugroženosti njihovog zdravlja.

„U sasvim očekivanom požaru u Vinči, sigurno je došlo do manje ili veće emisije izuzetno toksičnih jedinjenja, kao što su dioksini i furani, jer ovakav sastav otpada koji gori, od opasnog do komunalnog, mora da ih ima“, rekao je Jovanović, za list Danas, koji navodi i da je Jovanović nezakonito otpušteni nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine.

 

Kako je Jovanović ukazao, „izveštaj ne govori o nivou ugroženosti gradjana, koji je možda i nizak ili visok, ali to nikada nećemo saznati, samo zato što odgovarajuće vrednosti nisu ni merene, a nisu merene ni na pravom mestu, na izvoru i na desetak lokacija koji bi stručnjaci definisali prema tome dokle je došao dim, sa sadžinom opasnih jedinjenja o kojima govorim“.

Prema njegovim rečima, u tom saopštenju dat je izveštaj zagadjenja standardnimi česticama, koji se prate u redovnom monitoringu, a odnosi se na ugljen monoksid, sumpor dioskid i PH čestice.

„Sve to je isto kao kada bi se merenjem temperature postavila dijagnoza i lečila korona. To nisu adekvatni parametri koji treba da se prate da bi se znalo pravo stanje. Normalno je gradjanima reći: potencijalno ste ugroženi, ostanite u kućama, pazite decu i osetljive kategorije. A ne reći da nema zagadjenja“, naglasio je Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar