Skolski pribor knjizara Kragujevac
Školski pribor Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Početak školske godine znači i nove poprilično velike troškove - ranac, sveske, pernica, olovke... Kako biste što bezbolnije i što jeftinije prošli u toj nabavci, za vas smo istražili gde se taj pribor može nabaviti po najpovoljnijim cenama.

Aleksandar Nastevski, Aleksandra Petrović, Slavica Panić i Sanja Patrov

BEOGRAD

Školski ranci u beogradskim knjižarama kreću se od 7000 dinara koliko košta najjeftnija pa i do 9.500 dinara, u većim hipermarketima trobe se mogu naći i za oko 1.000 dinara pa naviše. Cene pernica kreću se od 150 dinara koliko je potrebno za malu pernicu pa do 3.000 koliko koštaju veće pernice. Sveske A4 koštaju od 60 do 400 dinara u knjižarama, dok se u većim marketina mogu naći i za dva puta manje novca i to ceni od 28 dinara. Blokovi za crtanje kreću se u knjižarama i marketima od 70 do 105 dinara, dok četkice koštaju od 90 do 340 u knjižarama, a u prodavnicama oko 100.

Pribor za likovno od kese za blok i čaša košta od 220 do 350 dinara. Pakovanje drvenih bojica iznosi od 170 pa sve do 1.400 dinara u knjižara, dok mnogo jeftinije mogu da se nađu u većim marketima po ceni od 55 dinara pa naviše. Flomasteri se kreću i u knjižarama i u marketima od 120 dinara pa sve do 1.800, a najjeftinije drvene olovke mogu da se nađu od 16 dinara, koliko koštaju u nekim marketima, dok su najskuplje u knjižarama po ceni od 60 dinara. Hemijske olovke se kreću od 30 do 80 dinara. Cena gumica za brisanje je od 25, pa i do 250 dinara. Rezači za olovke koštaju od 30 dinara, pa sve do 1.500, koliko koštaju električni rezači. Za komplet lenjira roditelji đaka moraju da izdvoje od 100 do 600 dinara.

VRANJE

Kada od plate koja je oko 40.000 dinara samo za knjige za dvoje đaka morate da izdvojite oko 20.000, pored troškova za namirnice, ličnu higijenu, račune itd. ostane vam malo ili nimalo za sve ostale troškove koje sa sobom nosi polazak u novu školsku godinu – svedoče roditelji iz Vranja koji ovih dana kalkulišu u kom supermarketu je školski pribor najjeftiniji, jer su knjižare „odavno duplo ili tri puta skuplje“.

Međutim, u dva najpopularnija „low budget“ supermarketa u Vranju, jeftinije u odnosu na knjižare su upravo samo sveske, ćija se cena od „obične“ A5 do A4 sa „tvrdim koricama“ kreće od 25 do 150 dinara.

U knjižarama su cene najčešće dva puta veće, pa su sveske po 50-60 dinara i više.

Takođe, ako želite da vam dete ima „anatomski“ ranac, morali biste da izdvojite preko 4.000 dinara. U sportskim radnjama su kvalitetniji rančevi od 3.000 do 7.000 dinara, u knjižarama se mogu naći i za oko 2.000-2.500 a u većim supermarketima i pristupačnim radnjama sa obućom se mogu naći i rančevi od 1.000 do 1.500 dinara, koji, po rečima naše sagovornice, služe da dete „pregura prvih nekoliko meseci“.

Marija iz Vranja je za svoje devojčice koje sada polaze u prvi i treći razred samo udžbenike platila preko 15.000 dinara.

„Za prvi razred oko 7.500 dinara i za treći oko 8.000. U svakoj školi je drugačije, jer oni sami biraju izdavače. A za ove niže razrede jednostavno ne možete da kupite polovne udžbenike, oni su celi ispisani“ – započinje.

Prema njenim rečima, sveske je najbolje kupovati u supermarketima, dok za ranac, da bi trajao, ipak mora da se izdvoji preko 3.000 dinara. Pored toga, đacima su često potrebne nove futrole i pernice čija cena varira u zavisnosti od toga gde ih kupujete.

Po knjižarama i supermarketima u Vranju, jednostavnije pernice manjih dimenzija su od 200 do oko 600 dinara, dok su veće sa po nekoliko pregrada za ceo pribor od 600 do 1.200 dinara.

„A tek blokovi, bojice, flomasteri, tempere, sve su to neke sitnice ali kad stavite na papir, bogami, plata ne može da vas zakrpi. Obrni-okreni, za dvoje dece, pored knjiga, treba vam sigurno još 8 do 10 hiljada da kupite sve ostalo i to mislim samo na rančeve, sveske i pribor…“ – kaže naša sagovornica.

Dok roditelji kalkulišu, nadležni obaveštavaju da je sve spremno za početak školske godine – izvršena je dezinfekcija objekata i školskih dvorišta, a lokalna samouprava je obezbedila potrebna dezinfekciona sredstva za sve škole i vrtiće, saopšteno je iz Gradske službe za odnose sa javnošću.

Takođe, na račune jednog od roditelja đaka prvaka iz budžeta Grada biće uplaćena jednokratna pomoć od po 5.000 dinara, što je praksa koja traje već nekoliko godina.

KRAGUJEVAC

Skolski pribor knjizara Kragujevac
Školski pribor Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Cene se razlikuju od toga da li ih kupujete u knjižarama, trgovinskim lancima ili kod Kineza. Najmanje novca potrebno je za kinesku robu, ali ukoliko želite brendirane i kvalitetnije stvari, pripremite se da odvojite mnogo novca.

Koliko god da je nabavka udžbenika roditeljima zadavala muke kao najskuplja stavka za polazak u novi razred, ni cene školskog pribora nisu zanemarljive. Za komplet novih udžbenika za osnovnu školu, u zavisnosti od izdavača i škole, trebalo je izdvojiti od 14.000 do 18.000 dinara, a za nabavku školskog pribora u gruboj proceni potrebno je još polovinu od tog iznosa ukoliko za školarca kupujete i ranac. Sa druuge strane, ako opremate dva đaka, onda će vas školski pribor koštati koliko i komplet udžbenika.

Sveske, male i velike, olovke, bojice, flomasteri, lenjiri, šestari, blokovi, tempere, pernice… sve je to na spisku za kupovinu pred početak nove školske godine.
Iako su trgovinski lanci ponudili akcijske cene, za prosečnu srpsku porodicu, opremanje đaka je veliki izdatak u budžetu, jer i pored povoljnih akcija, kvalitetniji školski pribor ipak je znatno skuplji.
Najkrupnija stavka na listi neophodne školske opreme svakako je ranac, za koji je potrebno izdvojiti od 2.000, pa čak i do 10.000 dinara.

U kineskim radnjama ranac može da se pronađe i za hiljadu dinara, ali im nedostaje anatomsko ojačanje, pa je roditeljima to retka opcija za kupovinu.

U trgovinskim lancima rančevi u proseku koštaju između 1.500 i 5.000 dinara, a cena zavisi od kvaliteta materijala, ojačanja na leđima i tregerima, kao i od slike i motiva na njima. Najskuplji modeli rančeva su oni sa točkićima i teleskopskom drškom, a njihova cena kreće se od 5.000 pa do 10.000 dinara.
U knjižarama ranac zadovoljavajućeg kvaliteta, koji prema oceni prodavaca može da ‘izdrži‘ dve-tri školske godine, može da se pronađe po ceni od 2.500 do 3.000 dinara.

Sveske u svim mogućim dezenima

Na policama knjižara i trgovinskih lanaca mogu se naći sveske svih mogućih boja i dezena, kao i sa likovima popularnih junaka iz crtanih fimova i serija za decu. Cene su u rasponu od 8 dinara u jednom trgovinskom lancu, pa čak do 400 dinara u knjižarama. Sve zavisi šta deca vole i žele, a najjeftine su sveske A5 sa tanjim mekim povezom od 40 listova, dok je naskuplja A4 ukoričena i sa spiralom od 100 listova, koja u jednom lancu knjižara košta neverovatnih 400 dinara.

Prosečna cena male sveske sa čvršćim mekim povezom je od 60 do 100 dinara, dok su ukoričene od 60 do 170.
Za velike A4 sveske i u trgovinskim lancima i u knjižarama, u zavisnosti od broja listova, kvaliteta papira i korica treba izdvojiti u proseku od 90 do 270 dinara.

U jednoj kragujevačkoj knjižari, majka dva školarca nam je otkrila da je ove godine kupila samo četiri sveske i nada se da će njenoj deci to biti dovoljno.

‘‘Mojoj deci su ostale potpuno neiskorišćene sveske od prošle godine, ispisali su po pet- šest listova jer su uglavnom popunjavali neke testove onlajn i radili sve na kompjuteru. Ne želim sad da bacam pare na nove sveske, neka samo nastave novi razred tamo gde su stali prošle godine. Kupila sam im nove za srpski i matematiku i to je to. Sad mi je ostalo da dokupim neke sitnice, olovke i gumice‘‘ ispričala je ova Kragujevčanka, koja nije želela da se predstavi, kako kaže, da joj ne bi zadirkivali decu u školi.

Još jedna od stavki za koju je potrebno više novca su pernice, koje u zavisnosti od toga da li su popunjene ili prazne koštaju od 100 dinara pa do 2.000.

Uoliko se odlučite za praznu pernicu, za njihovo popunjavanje takođe je potrebno da dobro otvorite novčanik, ali i oči.

Razlika u ceni istog brenda drvenih bojica može da bude i do 100 dinara po pakovanju, pa je za njihovu nabavku bolje iskoristiti akciju u trgovinskim lancima. Ista je situacija i sa flomasterima, dok gumice i grafitne olovke približno isto koštaju i u trgovinama i u knjižarama.

Da ni bojice nisu baš niskobudžetna stavka, uverili smo se u jednoj knjižari, u kojoj pakovanje od 36 komada košta čak 1.100 dinara.

Ukoliko se odlučite za kupovinu svog neophodnog školskog pribora na jednom mestu, konačan račun biće približno isti, bilo da kupujete u trgovinskim lacima ili knjižarama, ali ako imate vremena i strpljenja za obilazak više lanaca i knjižara, kao i za čekanje u redovima za plaćanje, onda biste mogli i da uštedite.
Primera radi, pakovanje flomastera istog proizvođača u jednom lancu trgovina košta 319 dinara, dok su isti flomasteri u knjižari 230 dinara. Sa druge strane, ruku na srce, u toj istoj knjižari, šestar ćete platiti skuplje nego u supermarketu.

Cene u knjižarama

Sveska A5 od 40 do 90
sveska A5 ukoričena 60 do 150
Sveska A4 od 80 do 270
Sveska A4 ukoričena od 130 do 400
Pernice prazne od 100 do 600
Pernice pune od 400 do 1.000
Drvene bojice od 100 do 1.100
Flomasteri od 150 do 670
Olovke od 12 do 60
Gumice od 10 do 100

Cene u trgovinskim lancima

sveska A5 od 8 do 109
sveska A5 ukoričena 90 do 270
Sveska A4 od 90 do 220 (neon korice)
Sveska A4 ukoričena od 150 do 300
Pernice prazne od 150 do 500
Pernice pune od 540 do 1.700
Drvene bojice od 60 do 830
Flomasteri od 150 do 700
Olovke od 20 do 50
Gumice od 25 do 100

UŽICE

U odnosu na prošlu godinu, cene školskog pribora su veće za oko 20%, u knjižarama uglavnom ujednačene ali po trgovinama mešovite može se pronaći i nešto jeftinija sveska ili olovka. Veliki izbor svezaka je i u kineskim radnjama a tamo su najpovoljnije i cene rančeva.

Skolski pribor
Školski pribor Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Gužve u knjižarama prate i ovaj početak školske godine, biraju roditelji, sami ili sa decom, stariji osnovci i srednjoškolci u nabavci sami, devojčuce biraju dezene koroica a dečaci uglavnom kupuju na broj, koliko predmeta toliko svezaka, da imaju dovoljno listova i da nisu skupe.

„Treba nam nekoliko ukoričenih, za predmete kao što su srpski i matematika, i za po neki stručni predmet. Uglavnom biramo dezen korica, da nam se dopada i da su različiti, radi prepoznavanja predmeta. Nek su veselije boje da nam učenje lakše padne“, rekle su nam uz osmeh srednjoškolke Anđela i Jana.
Sa nešto mlađom decom u nabavci su i roditelji, prvi dani školske godine su podjednako uzbudljivi, deca biraju ono što je lepo a roditelji misle i o kvalitetu, veliki je izbor pa je moguće sve zahteve ispuniti.

„Spremamo se za četvrti razred, već nam je sve poznato. Ovako je svake godine, s tim što smo sada već dobili preporuke učitelja jer krećemo onlajn pa ćemo usput kupiti ako još nešto bude trebalo. Kupujemo zajedno, važno mi je da se i mojoj ćerki dopada i da bira svoj pribor, ja malo pomažem i dogovorimo se. Meni se na primer dopala pernica od 2.000 dinara, ima sve, to se kupuje jednom ali njoj se nije dopala pa smo kupili jeftiniju po njenom izboru. Cene su različite pa me nisu iznenadile“, rekla nam je Užičanka Sandra Pavlović koju smo sa ćerkom zatekli u jednoj užičkoj knjižari.

Najviše se kupuju sveske i to one A5 formata, njihova cena u knjižarama kreće se od 45 pa do 110 dinara za komad, zavisno od broja listova, ali i od kvaliteta papira jer pisanje mastilom zahteva adekvatan papir kako ne bi došlo do razlivanja. Sveske formata A4 koštaju od 80 pa i do 300 dinara, opet zavisno od broja listova i kvaliteta papira i korica. Ukoričene sveske su nešto skuplje pa je najeftinija A5 od 110 do 160 dinara a A4 od 215 pa I do 570 dinara. Prazne pernice su od 160-800 dinara a pune od 800 pa čak do 5.000 dinara. Rančevi su ipak ono za šta treba izdvojiti najviše novca a cene se kreću od tri pa do deset hiljada dinara.

Drvene bojice koštaju od 185 do 630 dinara, flomasteri 190 do 470 , tempera boje 250-1.580 dinara. Obične HB olovke su 20-70 dinara a kompleti za crtanje, šestari i lenjiri koštaju 800-1.400. Razliku u ceni prati kvalitet ali i brendovi. Tako je sve što nosi oznaku “santoro”, a što ove godine kupuju devojčice, uglavnom 100% skuplje u odnosu na ostale artikle pa HB olovku sa imenom ili slikom “popularne devojčice” treba platiti čak 145 dinara. Duplo ali i više, skuplje su i sveske, pernice I rančevi, sa ovim likom.

Ako se ipak bira prosek onda se prvak sa školskim priborom može opremiti za oko 50 evra dok za petaka treba potrošiti duplo više. Trgovci kažu da su cene školskog pribora veće u odnosu na prošlu godinu ali da se ne kupuje manje, škola je za roditelje obavezan trošak na koji su uglavnom adaptirani.

„Kada je reč o školskoj opremi i priboru, u odnosu na prošlu godinu cene su veće od 10-20%. Cene su uvećane još pre par meseci, negde u maju. Od sve opreme najviše su poskupeli rančevi, koji i jesu najskuplji u odnosu na sve drugo što se kupuje uz udžbenike, najviše prodajemo one koji koštaju oko 3.000 dinara. Najveće gužve su kada krene školska godine i tada se uglavnom kupuje oprema za prve razrede, ovi stariji su već obavili kupovinu“, kaže za Nova.rs trgovac u knjižari Darko Trifunović.

Pored knjižara školski pribor se može kupiti i u veletrgovinama i drugim prodavnicama mešovite robe. Cene su niže o do 50% pa se obočne sveske A5 formata mogu kupiti i za 20-30 dinara a A4 od 60 do 120. Kako su nam rekli trgovci, uglavnom kupuju roditelji i to, kako kažu „da se nađe“ jer uvek zatreba sveska više. Kada su rančevi u pitanju, veliki izbor je i u kineskim radnjama a cene su 1.000 – 2.000 dinara, kupuju ih oni koji za svaku školsku godinu žele nov ranac ili žele jedan više. Pored cene, razlog su boje i dezeni, kvalitet je u drugom planu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar