Foto: Nova.rs

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminula jedna osoba, dok su koronavirusom zaražene još 102 osobe.

Testirano je samo 2.906 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata.

Hospitalizovano je 315 osoba.

Ukupno su od početka epidemije, po zvaničnim podacima, preminule 763 osobe.

Podsetimo, dan ranije, od posledica koronavirusa preminula jedna osoba. Testirano je 4.976 građana, od kojih je 168 bilo pozitivno, što je blagi pad broja novozaraženih, u odnosu na 173 koliko ih je bilo u petak.

Na respiratorima u zdravstvenim ustanovama u Srbiji juče su se nalazila 22 pacijenta.

***

Epidemiolog Branislav Tiodoorović izjavio je danas da je u toku treći talas epidememije koronavirusa u Srbiji.

“Treba pojačati pažnju, pritisak prema javnosti u smislu boljeg informisanja, a onda i primeniti mere predviđene zakonom”, kazao je Tiodorović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Rekao je da o početku trećeg talasa govori rast broja obolelih i umrlih zbog posledica zaraze u regionu, a dodao je da je pogoršanje epidemiološke slike u Srbiji u prvoj polovini oktobra predviđeno.

***

Za pet, eventualno šest dana izlazimo iz žute zone i, po semaforskom principu, ulazimo u crveno kada je reč o porastu broja zaraženih koronavirusom, kaže profesor Petar Kočović gostujući u jutarnjem programu NOVA S.

Crvena zona znači da ćemo imati i 60 zaraženih na 100.000  stanovnika u prethodnih 14 dana.

Najveći broj novozaraženih, odnosno pik trećeg talasa očekuje oko 23. oktobra, ali, kako kaže – on može da se pomeri ka 1. novembru i trajaće do 15. novembra.

Potom sledi pad.

„Već smo pet dana u skoku gde se to zaoštrilo i za naredna četiri dana ćemo izaći iz zone od 30 zaraženih“, objasnio je Kočović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare