Zemljotres
Zemljotres ilustracija Foto:Shutterstock

Seizmološki zavod Srbije registrovao je danas u 10.21 minut zemjotres magnitute 2,2 stepena po Rihterovoj skali u blizini Kragujevca. Prema podacima tog zavoda, epicentar je bio u opštini Knić u reonu sela Balosava.

Ovaj zemljotres je bio slabijeg intenziteta i za razliku od potresa koji je u noći izmedju srede i četvrtka uznemirio i probudio Kragujevčane, sada nije bilo panike, jer se podrhatavnje tla nije osetilo čak ni u gradskim višespratnicama.

Seizmička aktivnost na šumadijsom području počela je u nedelju 31. oktobra kada je u Mladenovcu registrovan potres od 3,7 jedinica Rihterove skale, a podrhtavanje zemlje nastavljeno je 3. novembra.

Prvo se pola sata iza ponoći jak potres od 3.9 srepeni po Rihteru sa epicentrom u Grošnici podno Gledićkih planina osetio u Kragujevcu i širem pojasu oko grada, a zatim je u ranim jutarnjim satima u 6.18 časova, usled smirivanja tla usledio slabiji potres od 2 stepena.

Seizmičko podrhtavanje tla 3. novembra dogodilo se i na teritoriji opštine Topola, gde je zabeležena magnituda od 1,7 stepeni, a najnoviji potres dogodio se danas na teritoriji opštine Knić.

Seizmoloti su i prognozirali manja podrhtavanja tla posle većeg zemljotresa i upozoravaju da postoji opasnost da se u narednnom periodu dogode eventualno jači potresi.

Seizmološkinja Slavica Radovanović ocenila je da bi eventualni jači zemljotresi mogli da se dogode na proleće.

Bonus video – Kako se meri jačina zemljotresa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar