Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 2.846 zaraženih, a preminulo je 39 ljudi.

Ukupno je testirano 14.193 ljudi, a na respiratoru je 239 pacijenata.

Juče je registrovano 2.971 nova slučaja koronavirusa, od toga 644 u Beogradu. Trocifren broj zaraženih su imali Novi Sad (152) i Niš (121).

Počinju da rade škole i za starije osnovce i srednjoškolce

Inače, Krizni štab je na današnjoj sednici odlučio da od 19. aprila počnu da rade škole – stariji razredi i srednje škole, izjednačena je cena PCR testiranja kako za naše građane i strance, u znak podrške turizmu, rekao je nakon sednice Kriznog štaba dr Predrag Kon.

„Doneta je odluka za Beogradski maraton – u organizacionom smislu može se krenuti u pripreme maratona, a za ostalo će se videti zavisno od situacije, drugih mera – nema nikakvih promena sednica“, dodao je.

Da su male šanse da bude dozvoljen rad unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata svedoči izjava epidemiologa Predraga Kona koji je oštro reagovao zbog toga što ljudi u baštama kafića ne nose maske, rekavši da to doživljava kao bojkot.

Beba u Kragujevcu na respiratoru

Na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu na lečenju je tek rođena beba sa simptomima korona virusa, pišu „Večernje novosti“.

Kako kažu u Kliničkom centru, zapaljenski proces vezan za Kovid je u poboljšanju, ali pojavljuju se postkovid komplikacije.

Beba je priključena na respirator i nalazi se u intenzivnoj nezi.

Kad ćemo normalno da živimo

Prema procenama naših stručnjaka, u junu bismo mogli da se vratimo u normalan život, ako se nastavi s vakcinacijom u istom ritmu.

„Ako se nastavi sa vakcinacijom, po mom proračunu, mi bismo u junu mogli da se vratimo u neki normalan život. Ali, ne da se potpuno opustimo. Nekih mera i preporuka ćemo moradi da se pridržavamo, ali da pritom možemo da idemo svuda, i na more“, kaže virusolog Ana Gligić.

Ona podseća da se kolektivni imunitet zbraja i postiže kada se uračuna broj zaraženih i broj vakcinisanih.

„Kada pređemo 50 posto možemo da kažemo – evo nas pri kraju. Neprestano treba vakcinisati i to u što kraćem roku, pošto ne znamo koliko imunitet traje, to ćemo tek saznati“, objašnjava doktorka Gligić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar