01.09 grafika korona zarazeni
Grafika: Nova.rs

U poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminule su još dve osobe. Testirano je 7.509 osoba, njih 76 bilo je pozitivno. Na respiratorima je 48 osoba.

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović izjavio je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, da manji broj pacijenata sa koronavirusom ne znači pobedu već predah koji, kaže, treba maksimalno iskoristiti za pripremu za mogući sledeći talas.

Stevanović je novinarima rekao da je broj pacijenata koji se javlja za prve preglede “stabilan” i relativno prihvatljiv u ovom vremenskom periodu.

Prema njegovim rečima, na Infektivnoj klinici taj broj je manji od 100 što je, kaže, dobar rezultat i pokazuje efikasnost mera i njihovo poštovanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, da je situacija sa koronavirusom bolja zahvaljući poštovanju mera i da će sada određene zdravstvene ustanove biti dostupne za pacijente koji su morali da čekaju na preglede ili intervencije zbog epidemije.

Bilo je onih koji su sve vreme čekali na dijagnostičke procedure ili na operacije, tako da će, prema Lončarovim rečima, oni sada, biti zbrinuti.

Bolnica „Banjica“ je počela da radi u punom kapacitetu i dežuraće tri, četiri puta nedeljno za sve trauma koje se dešavaju, a do kraja ove sedmice ili početkom sledeće proradiće i KBC „Zemun“, rekao je Lončar.

„Medicina rada će takođe za par dana proraditi, a bolnica Dragiša Mišović će prebaciti kovid pozitivne pacijente iz bloka A u blok B, tako da će blok A biti dostupan za sve hitne slučajeve posebno za kardiovaskularne“, rekao je Lončar i podsetio da je bolnica Dragiša Mišović renovirana i da ima jednu od najboljih oprema za dijagnostiku.

Danas je ukinuta i vanredna situacija na području Bajine Bašte, proglašena zbog širenja virusa korona 14. jula.

Tu odluku doneo je Opštinski štab za vanredne situacije, a nakon sagledavanja epidemiološke situacije.

Kako navode u toj lokalnoj samoupravi, sve mere propisane od strane republičkog Kriznog štaba ostaju na snazi. I dalje su zabranjena organizovanja slavlja, kao i rad noćnih klubova. Prevoz je počeo da saobraća ustaljenim režimom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare