Foto:Miljana Isailović/Nova.rs; shutterstock.

“Sramota! U 21. veku neće da urade prekid trudnoće u državnoj bolnici. Otišla sam na abortus u Klinički centar u Nišu i doktor mi je rekao da oni to ne rade, da mi je jedina opcija privatna klinika, gde ću to začas završiti, što sam i uradila i platila više od 300 evra”, priča za Nova.rs Marijana P. (37), iz Niša. Iako su po Zakonu o postupku prekida trudnoće, sve državne ginekološke klinike i ordinacije u Srbiji, u obavezi da na lični zahtev žene, ako je u trudnoći “mlađoj” od 10 nedelja, izvrše abortus uz novčanu nadoknadu, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Niš, za Nova.rs potvrđuju da oni nemaju odobrenje Ministarstva zdravlja za obavljanje ove vanstandardne usluge, zbog čega sve žene u ovom gradu odlaze u privatne ordinacije.

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, svaka ginekološka klinika u Srbiji u obavezi je da pruži uslugu namernog prekida trudnoće, odnosno na lični zahtev žene, ukoliko nije prešla 10. gestacijsku nedelju. Ovu intervenciju, međutim, sve pacijentkinje plaćaju od 15.000 do 17.000 dinara, u zavisnosti od dodatnih pregleda, jer nisu obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem.

Foto: Shutterstock

“Ni sa novcem nije moguće uraditi abortus u Nišu u državnoj ustanovi. Oni kažu da to prosto ‘ne rade’. Po zakonu je dozvoljeno, čak je i obaveza lekara da urade prekid trudnoće ako pacijentkinja to zahteva, a trudnoća je mlađa od 10 nedelja. Meni je doktor rekao da idem kod privatnika i da to tamo završim jer državno ne mogu. U kliničkom, inače, ne bih platila više od 15.000 dinara, a privatno me je koštalo oko 35.000”, priča Marijana.

U UKC Niš, za Nova.rs potvrdili su da trenutno ne pružaju zdravstvenu uslugu prekida trudnoće (abortusa) na lični zahtev.

“Zdravstvena ustanova može otpočeti obavljanje dopunskog rada kada nadležno ministarstvo utvrdi da za to ispunjava propisane uslove. U skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi, i u skladu sa gore navedenim, UKC Niš je podneo zahtev sa propisanom dokumentacijom za pružanje ove zdravstvene usluge. Po dobijanju saglasnosti nadležnog ministarstva i u skladu sa Statutom UKC Niš, Upravni odbor naše ustanove utvrdiće cene ove zdravstvene usluge, iz razloga što cena pomenute usluge nije utvrđena Ugovorom sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje”, objašnjavaju za Nova.rs u ovoj ustanovi.

Novi klinički centar u Nišu Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na pritužbe pacijentkinja, koje tvrde da su ih lekari upućivali na privatnu praksu, zbog obavljanja abortusa, u UKC Niš kažu da nije moguće utvrditi ponaosob, ko, kako i gde je upućivao ove žene.

Pročitajte još:

“Svakako verujemo, da su im, kako bi to bilo u najboljem interesu pacijentkinja, predlagali da takvu vrstu hirurške intervencije obave u nekoj od drugih državnih zdravstvenih ustanova, u kojima je to moguće. Niko od čelnika naše zdravstvene ustanove, nema saznanja da su kolege slale pacijentkinje u privatne klinike i ordinacije, jer bi u protivnom, po hitnom postupku reagovali i po Zakonu obavestili nadležne organe, zadužene da reaguju u ovakvim situacijama. Takođe bi momentalno bio pokrenut disciplinski postupak, a koji je predviđen Statutom UKC Niš i našim normativnim aktima. Uprava niškog Univerzitetskog kliničkog centra, oduvek je oštro osuđivala takve i slične postupke, pa i sada, kao i uvek, poziva sve pacijente, ukoliko budu imali tu vrstu iskustva, da to odmah prijave čelnicima UKC Niš i iste potkrepe odgovarajućim dokazima”, apeluju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U UKC Niš, naime, odobreni su abortusi, koji su medicinski indikovani i neophodni, rade ih o trošku osiguranja.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ovaj problem je, kako nezvanično saznajemo, iznesen pred Upravni odbor još pre skoro godinu dana, kako žene ne bi odlazile privatno na abortuse i izlagale se riziku, ali i bespotrebno velikom trošku.

“Prethodno rukovodstvo UKC-a ova intervencija nije mnogo zanimala, a i pojedinim lekarima je odgovaralo da pacijentkinje upućuju na privatnu praksu”, kaže naš sagovornik iz UKC Niš, koji je zamolio da ostane anoniman.

Foto: Shutterstock

Podsećamo da je u svim ginekološko-akušerskim klinikama u Srbiji, ali i u domovima zdravlja u kojima postoje ginekološke ordinacije, odobreno lekarima da obavljaju prekid trudnoće na lični zahtev žene, do 10. gestacijske nedelje, uz doplatu.

“Po zahtevu pacijentkinje koja je u trudnoći mlađoj od 10 nedelja, lekar je u obavezi da joj pruži ovu uslugu. Ona mora da bude pregledana ultrazvučno, a tu intervenciju plaća, jer je ne podržava zdravstveno osiguranje. U državnim klinikama je cena oko 17.000 dinara u opštoj anesteziji, a u lokalnoj 15.000. Dok sam radila u GAK Narodni front, imali smo minimum pet do šest prekida trudnoće na lični zahtev, svakoga dana. Poznato je da ima kolega, ginekologa, koji kažu da ne rade ovu intervenciju, a onda je urade privatno za 400 ili 500 evra”, priča za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka GAK “Narodni front”.

Foto: Shutterstock

Takođe, u manjim gradovima u našoj zemlji, abortus na lični zahtev je uobičajena pojava.

“Dužni smo da uradimo abortus ako je žena u trudnoći do 10 nedelja, a ako je prošao taj period, onda odlazi na Komisiju jer za namerni prekid mora da postoji medicinski razlog, odnosno indikacija i tada je besplatno. Do pre par godina imali smo našu komisiju, ali sada o svim ovim uslugama odlučuje komisija u Beogradu. Abortus na lični zahtev međutim, žena plaća, jer to ne pokriva Fond. Ako je trudnoća starija od 10 nedelja, a nema medicinskih indikacija za prekid, onda bi abortus bio ilegalan. Abortuse žene masovno rade u privatnim ustanovama, jer je to često nešto što kriju i žele da bude diskretno, pa ne zalaze u državne klinike u kojima se kreće mnogo ljudi”, objašnjava dr Tatjana Vešović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Vršcu.

Foto: Shutterstock

Naime, cene namernog prekida trudnoće ili abortusa u privatnim ustanovama u Srbiji, kreću se od 28.000 do 50.000 dinara.

Na naša pitanja o izmeni Pravilnika u UKC Niš i davanju saglasnosti ministarstva za obavljanje dopunske usluge prekida trudnoće na lični zahtev u ovom kliničkom centru, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Šta kaže Zakon:

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, Član 5., žena koja želi da prekine trudnoću obraća se usmenim zahtevom specijalisti akušerstva i ginekologije odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Foto: Shutterstock

Lekar specijalista akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove:

1) utvrđuje starost trudnoće;

2) pribavlja nalaze o krvnoj grupi trudne žene, RH faktoru i anamnestičke podatke o ranijim bolestima;
3) samostalno, a po potrebi i uz konsultaciju lekara specijaliste iz drugih grana medicine, utvrđuje da li postoji opasnost da se zbog prekida trudnoće zdravlje žene naruši;
4) ukazuje ženi na opasnost i posledice prekida trudnoće;
5) upoznaje ženu sa drugim metodama i sredstvima zaštite od neželjene trudnoće.

Foto: Shutterstock

Prema Članu 6., prekid trudnoće može se izvršiti do navršene desete nedelje trudnoće. Izuzetno, prekid trudnoće može se izvršiti i posle navršene desete nedelje trudnoće:

1) kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene;
2) kada se na osnovu naučno-medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima;
3) kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela (silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad maloletnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, zavođenje i rodoskrnavljenje).

***

BONUS VIDEO: Inicijativa za zabranu abortusa – ko pokušava da upravlja ženskim telom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare