Milica Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nekada se život u selu nije mogao zamisliti bez bar jedne krave. Najveći broj domaćinstava imao je dve a oni koji su bili bez svog mleka u kući, važili su za siromahe. Danas ništa nije isto, štale su prazne a krave imaju samo ozbiljni proizvođači mleka i još po neka kuća koja drži do domaćinskog seoskog života.

Mleko, sir i kajmak, donedavno su bili osnovna hrana u selima, danas se i jaja manje jedu u seoskim nego u gradskim sredinama. Manje zdrava i lepo upakovana hrana, najzastupljenija je i na seoskoj trpezi. Pravih vrednosti drže se najstariji seljani ali i oni koji iz gradova dolaze u selo.

Na užičkoj mlečnoj pjaci zatekli smo Milicu Zarić iz Kačera. Donela je da proda sira i kajmako što joj preteklo, da zaradi neki dinar, bar da kravu nahrani. Sir 400 dinara a kajmak 1.000 za kilogram, a za mesec dana krava pojede dva do tri džaka stočnog brašna, jedan je dve hiljade.

„Ne isplati se, skupa je stočna hrana, ove godine je baš skupo. Sve što uzmem na pijacu dam njoj za hranu, još da nemam svoje seno, ne bih mogla ni da kupim ni da je nahranim. Ništa se ne isplati, jednu kravu imam i jedva je sita. Ranije je sve bilo bolje, više i kupaca bilo ali je sada sve skupo, i njima i nama. Dolazim utorkom na pijac, imam moje mušterije, oni znaju. Kad drugim danom dođem, slabo šta prodam.“, kaže za Nova.rs Milica.

Milica kaže da bez krave ne može da razume život na selu ali sa tim stavom je usamljena. Dok bude imala snage, živeće kako je navikla i kako misli da na selu treba da se živi.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„U mom selu niko više nema kravu, a meni je 78 godina, 50 idem na pijac. Ja sam tako naučila, tako je uvek bilo, kad imaš mleka, sira i kajmaka, nećeš biti gladan. Danas vidim niko više neće da se bavi time. Nije samo mleko u pitanju, iza krave ostaje đubre, treba njivu, bar vrt pođubriiti. Ali danas ništa više nije prirodno, veštačko đubrivo kupuju, veštačku hranu kupuju, sve se prska, ništa nije kao nekada. Radilo se nekada mnogo više, dok sam bila mlađa nisam ni osećala, lakše se i radilo i zarađivalo, sada je mnogo teško, sela puna staraca. Deca me psuju, kažu šta će mi u ovim godinama krava, ali ja sam rekla, dokle mogu kravu ću držati. Nije lako, pomuzem kravu pa se držim za njenu nogu da ustanem, ali još mogu polako, ne mogu drugačije da živim“, rekla je Milica.

Bonus video: Domaćinske Priče – Pita krompiruša sa kajmakom – 21.09.2021.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar