Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa jedna osoba preminula je od posledica koronavirusa, dok je 81 osoba zaražena.

Od poslednjeg preseka testirano je još 7.466 osoba.

Na respiratorima se nalaze 22 pacijenta.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije porastao je na 744.

Podsetimo, juče nije bilo preminulih, a broj zaraženih je bio 61 na 6.814 testiranih.

Ukupan broj registrovanih osoba sa koronavirusom prešao je 33 hiljade – sada je 33.080, prema zvaničnim podacima.

***

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da na sednicama vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, nijednom nije pomenuto ponovno uvođenje vanrednog stanja. Kon je za televiziju N1 rekao da lično ne razmatra opciju uvođenja vanrednog stanja već samo kako će se poštovati restriktivne mere.

“Nećemo doći do toga ako poštujemo ove mere koje čak nismo ni potpuno istrošili”, kazao je Kon. On je naveo da “ukupno gledano” građani Srbije poštuju epidemiološke mere i da je “apsolutno” isključena mera karantina u kome su kako je rekao, potpuno zdravi ljudi za razliku od izolacije u koju idu bolesni.

***

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je od početka nove školske godine u Srbiji, virusom korona inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat“ kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika. Navodeći da je najviše slučajeva infekcije zabeleženo u beogradskim školama, ministar je kazao da od početka sedmice nije registrovan nijedan novi slučaj prenošenja virusa među đacima.

“Za tri nedelje imamo oko 60 zaraženih učenika što je nizak rezultat na oko 850.000 đaka u Srbiji. Pre dva dana je ozdravio i poslednji student koji je imao pozitivan nalaz tako da sada imamo nula inficiranih studenata. To su dobri podaci”, ocenio je Šarčević za Prvu televiziju.

***

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da se od petka prijavilo 23.000 građana koji su se vratili iz inostranstva, a da je 36 sumnjivih na kovid-19 poslato u kovid ambulante.

Ona je za RTS rekla da se većina onih koji su se vratili s odmora prijavilo na servis e-zdravlje.

***

Mera nadzora koja je uvedena od petka u 18 sati nije namenjena samo za tekuće prilike, već se očekuje da se produži i na period praznika, izjavio je član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

“Ova odluka nije važna samo u ovom trenutku već i za sve buduće situacije koje nas čekaju – slave, veselja… Ako uzmemo u obzir da nas je u prvom piku najviše koštao dolazak čak 400.000 ljudi, ova odluka je došla u pravom trenutku”, rekao je Kon za Blic.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare