U poslednja 24 časa još jedna osoba preminula je od koronavirusa, dok je novih 36 osoba zaraženo.

Od početka epidemije ukupno je preminulo 725 osoba.

Na respiratorima se nalazi 33 pacijenta.

***

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je da je potrebno ukazivati učenicima zašto je važno da nose zaštitne maske, jer je primetno, kako kaže, da veliki broj njih ne nosi maske u javnom prevozu, gde je veća mogućnost za širenje virusa.

“Moramo da nađemo načina kako da objasnimo učenicima srednjih škola zašto se uopšte nose maske u ovoj situaciji. I bez obzira na to što se čini da oni to razumeju, treba im vrlo slikovito približiti šta se sve dešava zbog toga”, rekao je Kon.

***

Treći pik i novi porast broja zaraženih od korone nam ne gine, ali ćemo ga, ako budemo dovoljno pametni, što duže odložiti, smatra imunolog Dušan Popadić. U izjavi za naš portal on apeluje na sve građane da svojim ponašanjem prolongiraju novi talas, da odolimo do novembra i tako odmorimo lekare i zdravstveni sistem.

***

U Gornjem Milanovcu petnaest dana kod žitelja te opštine nije potvrđeno prisustvo koronavurusa, pa je u drugom talasu od ove bolesti obolelo 125 osoba.

***

Na Infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice prethodnog dana preminula je jedna osoba sa simptomima koronavirusa, ali je rezultat PCR testiranja, koji je stigao nakon smrti, bio negativan, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.

***

Ruždija Šabotić, novinar iz Novog Pazara, danima je sa ostalim građanima okupljenim oko Incijative slobodnih građana Novog Pazara protestovao ispred uprave Opšte bolnice Novi Pazar, da bi jutros, kao što je i najavljivao, počeo štrajk glađu. Šabotić je za Nova.rs kao glavne zahteve štrajka glađu označio da on, “ali i svi građani žele da se konačno izađe sa tačnim brojem” preminulih od posledica koronavirusa, “bez peglanja podataka”.

***

Nakon inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“, formirano je i udruženje građana istog naziva. Kako se podseća u saopštenju, otvoreno pismo zdravstvenih radnika Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama potpisalo je u julu najpre 350 lekara, a u danima koji su usledili broj potpisnika se povećao na skoro 3.000.

“U razgovorima među nekoliko hiljada lekara pojavila se jasna želja za formalizacijom inicijative kroz formiranje udruženja koje bi moglo da predstavlja kanal komunikacije za mnoge u struci, među sobom, ali i prema javnosti, koji žele nešto, ali i imaju šta da kažu u vezi sa situacijom koja nas je kao državu i društvo pogodila pojavom pandemije Kovid 19, koja je trenutno u fokusu”, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare