Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa jedna osoba je preminula od koronavirusa, dok je još 30 osoba zaraženo.

Ukupno je od početka epidemije preminulo 748 osoba od posledica kovida.

Na respiratoru se nalazi 20 pacijenata.

Od prethodnog preseka testirano je 5.268 osoba.

Ukupno je 279 osoba hospitalizovano.

Procenat smrtnosti je 2,24 odsto.

***

“Rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produžava se do 23 časa, u cilju smanjenja rizika od infekcije. Ovu meru ćemo sa velikim oprezom da pratimo, jer znamo da je boravak u zatvorenom prostoru veći rizik za zaražavanje”, rekla je dr Darija Kisić, dodajući da su se u ovom trenutku stekli uslovi za ovakvu odluku, ali da će se pratiti njeno sprovođenje.

***

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da imamo stabilnu situaciju, ukazujući da je i Slovenija podigla rampu. Prema njegovim rečima, situacija je nesigurna jer je virus tu i to treba imati na umu.

“Imali smo puno primera kao u Češkoj, na Islandu, gde se situacija pogoršala sa popuštanjem mera. Moraju da se se poštuju tri mere: maska u zatvorenom prostoru, odstojanje i dezinfekcija ruku i predmeta”, istakao je Tiodorović.

Sa kulturnim i muzičkim manifestacijama, to će biti neka vrsta nagrade, jer uspeh koji imamo po stopi na 100.000 stanovnika, a to je 7, je zasluga stanovnika, kaže epidemiolog.

***

U Srbiji je trenutno povoljna epidemiološka situacija, koja je odraz isključivo visoke odgovornosti građana u prethodnom periodu, jedinstven je stav Kriznog štaba, koji apeluje na sve građane da se nivo discipline održi i u narednom periodu, što je moguće duže.

Srbija je, prema raspoloživim informacijama i tzv. stopi incidencije, nakon Grenlanda i Vatikana, zemlja sa najpovoljnijom situacijom u Evropi za prošlu nedelju.

“Stopa incidencije u Srbiji bila je 6,94 na 100.000 građana, dok je ta ista brojka u Nemačkoj bila 29, Italiji 34, Velikoj Britaniji 94, dok je u u BiH na 100.000 stanovnika stopa incidencija bila 97. Nažalost, prema podacima najvišu stopu novozaraženih u prethodnoj nedelji imala je Crna Gora, gde je stopa incidencije na 100.000 građana bila čak 586”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare