Foto:Shutterstock

Danas je održana druga sednica Radne grupe za prevenciju nasilja u školama koju je Ministarstvo prosvete formiralo posle sve učestalijih slučajeva brutalnog maltretiranja u kojem su žrve učenici, ali i nastavnici. Ova grupa do 20. decembra treba da izađe sa konkretnim merama za suzbijanje nemilih incidenata u školama, a ministar Branko Ružić pomenuo je predloge koji su na dnevnom redu i mere o kojima se raspravlja.

Kako je saopštilo Ministarsvo prosvete, među predlozima ima i onih koji mogu drastično da uzdrmaju roditelje – pominju se i uvećane novčane kazne upravo za roditelje nasilnika.

Najveći broj predloga izmena predložen od  članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se, na povećanje broja stručnih sardnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno- disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplninski postupak, pitanje pojačanaog vaspitnog rada,,obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Bonus video: Protest nastavnika protiv nasilja u školama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare