Stanica Velanac Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle izlaženja u medije, predstavnica sindikata Sloga Užice u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru, Stanica Velanac, od direktora je dobila poziv na razgovor posle koga i obaveštenje o uvećanju osnovne zarade za tri puta. Imajući u vidu sve dotadašnje okolnosti, Stanica podnosi žalbu na odluku, jer je posumnjala u njenu zakonitost. Pored moralnog stava po kome misli da joj to uvećanje ne pripada, želela je da se uveri u zakonsku ispravnost takve odluke. Rukovodstvo sindikata tvrdi da u datom trenutku, parvna služba Čigote nije adekvatno primenea propise predviđene kolektivnim ugovorom na koji se pozvala.

Posle teksta o Čigoti, objavljenog na portalu Nova.rs, ovlašćena predstavnica sindikata Sloga u ovoj bolnici, Stanica Velanac, dobila je od svog direktora Alksandra Simića poziv za razgovor, na koji se i odazvala.

Stanica Velanac ovog puta nije bila u prilici da govori za naš portal ali nam je telefonski potvrdila da joj jeste ponuđeno uvećanje osnovne zarade za tri puta i da ona to nije prihvatila, tj. da je na takvu odluku podnela žalbu. O razlozima poziva na razgovor i ponudi koju dobija od direktora, saznajemo više u sindikatu Sloga u Užicu.

„Pošto je izašla u javnost i dala izjavu, naša koleginica je pozvana na taj razgovor gde joj direktor ukazuje na kodeks o ponašanju zaposlenih po kome ona nije ovlašćena da izlazi u javnost i daje bilo kakve informacije. Ona se saglasila, da ako direktor smatra da je nešto pogrešila, protiv nje bude pokrenut i odgovarajući postupak. Ona je ovlašćeni predstavnik sindikata a po Zakonu o radu ona je samo radila svoj posao. Svaki akt koji je poverljiv i koji se u interesu poslodavca ne može izneti u javnost, mora imati obeležje tajnosti.“, kaže za naš portal portparol sindikata Sloga Užice, Nikola Bošković.

Kako su od Stanice saznale njene kolege u sindikatu, tom prilikom nije bilo nikakve tenzije niti neprijatnosti u ophođenju direktora, ali taj suster zaposlene i direktora se završio jednim neočekivanim a kasnije i sumnjivim postupkom.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Taman kada je mislila da je razgovor završen, direktor joj je rekao da to nije sve i da treba da primi donetu odluku. U pitanju je, kako joj je rekao, odluka o uvećanju osnovice njene plate za tri puta, u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom. U prisustvu pravnice, Velanac je pitala da li su sigurni u zakonsku ispravnost te odluke, na šta su joj rekli da je to sve u redu. Primila je odluku a onda obavestila koordinatora našeg sindikata“, dodaje Bošković.

Nikola Bošković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Stav sindikata je bio da na takvu odluku treba odmah podneti žalbu, jer ona kao predstavnik nereprezentativnog sindikata, nema pravo na uvećanje osnovice zarade za tri puta. U ovom sindikatu smatraju da poslodavac ne treba da plaća sindikalce i daje dodatak na sindikalne aktivnosti, jer tako direktno utiče na sindikalnu nezavisnost.

„Mislimo da Pravna služba nije dobro postupila po propisima. Stanica je podnela žalbu na koju još nema odgovora. Mi ne možemo da tvrdimo da je u pitanju podmićivanje ali sa druge strane ne mislimo ni da nije baš to u pitanju,“, kaže Bošković.

U sindikatu kažu da ako i ne bude usvojena žalba i novac eventualno bude uplaćen, Stanica ga neće prihvatiti. Ono što smatraju kao osnovni i najveći problem sa kojim se Stanica Velanac nosi, jeste pritisak koji trpi zbog izlaženja u javnost. Tvrde da ona, kao ovlašćeni predstavnik sindikata, postupa u skladu sa Zakonom o radu a koji joj tu mogućnost nikako ne uskraćuje. Aktivnosti sindikata su nezavisne u odnosu na poslodavca pa samim tim i javni nastupi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare