Foto:Nova.rs

Nova.rs poziva sve štamparije sa teritorije Srbije da dostave ponudu za štampanje dnevnog lista "NOVA".

Javni poziv svim zainteresovanim štamparijama otvoren je do 13. maja. Oni koji budu želeli da se odazovu pozivu, mogu poslati mejl na [email protected].

Podsetimo, portal Nova.rs obavestio je javnost o svojim poslovnim planovima koji se tiču pokretanja štampanog izdanja, konkretno novina „Nova“, koje bi bila alternativa postojećoj medijskoj slici u štampanim medijima, jer će javnosti ponuditi istinite informacije uz kredibilne i relevantne sagovornike.

„Verujemo da čitaoci u Srbiji vape za pouzdanom dnevnom novinom, jer je tržište urušeno pod teretom tabloida koji se zloupotrebljavaju u političke svrhe. Nove novine “Nova” biće objektivne, ali i beskompromisne u razotkrivanju svih važnih tema koje utiču na stvarnost u Srbiji.  Nove novine trudiće se da po sadržaju budu ekskluzivne u svakom broju i da otkrivaju javnosti sve što drugi listovi nisu smeli ili hteli da objave“ saopštila je tada United Media.

Kompanija United Media (UM) je krajem aprila saopštila da je, planirajući da pokrene taj dnevni list, kontaktirala sve kompanije koje se u Srbiji bave štampanjem novina i magazina, ali do sada nijedna nije prihvatila posao štampanja, čak ni kada im je ponuđena viša cena od tržišne.

Nova.rs smatra da je ulazak novina „Nova“ u štamparije onemogućila vlast, i da to između ostalog pokazuje i pokazuje i reakcija medija bliskih vlasti.

Dve nedelje nakon toga, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, kazao je u emisiji „Persona non grata“, da se novine još uvek nisu našle na tržištu zato što nijedna štamparija neće da ih štampa.

„Mi smo napravili dizajn, sve pripremili, računajući da u Srbiji ima šest ili sedam štamparija koje to mogu da rade, ali evo, prvi put ovde kažem: Ponudili smo više od tržišne cene i niko neće da nas štampa. Možda neki zaista nemaju kapaciteta ili uslova. Niko nije rekao da neće, nego da ne mogu. Ringier Aksel Špringier je rekao da nemaju kapaciteta i to razumem. Borba koja štampa dve dnevne novine – Danas i Novosti, oni rade do 100. 000 primeraka dnevnih novina, a kad je Manjo Vukotić bio urednik Novosti samo oni su štampali 150.000 primeraka. Politika ima tehničkih problema, Color Pres Novi Sad nema treću smenu. Jedina svetla tačka je štamparija Mađer Soa Forum u Novom Sadu, sa kojima smo sarađivali u nesrećno vreme Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, kojima odajam priznanje i koji su rekli da bi štampali, ali onu mogu da štampaju pola crno – belo, pola u boji. Mi ćemo sigurno izdati novine i nemoguće da niko nema kapacitet da štampa dnevne novine”, objasnio je Simonović prilikom gostovanja.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija „slobodna zemlja i da ona ne kontroliše štamparije i ne zna šta može da učini“ da neka štamparija prihvati da štampa dnevni list Nova.

BONUS VIDEO:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare