Janković: Tvitovi nedopustivi, novinarka da podnese pritužbu

Društvo 25. apr. 202018:47
Podeli:
Foto: Screenshot N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je tvitove urednika „Informera“ Dragana J. Vučićevića o novinarki Žaklini Tatalović i ocenila da predstavljaju „seksizam nedopustiv u javnoj komunikaciji“.

Na zvaničnom tviter profilu ove institucije objavljen je poziv novinarki N1 da podnese pritužbu, a isti poziv upućen je i svim ženama koje su izložene seksističkim i diskriminatornim napadima.

Stranka slobode i pravde je ranije danas od poverenice zatražila da „zaustavi“ urednika „Informera“ jer, kako su naveli, pored vređanja i seksizma „ova kampanja predstavlja i pokušaj sprečavanja jedne novinarke da radi svoj posao – postavlja pitanja u interesu javnosti“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) uputilo je danas javni zahtev vlasniku i glavnom uredniku lista Informer Draganu J.Vučićević da s Tvitera ukloni fotografiju neimenovane novinarke.

U saopštenju UNS navodi da to udruženje traži da se fotografija novinarke ukloni zato što je neprimerena kao što je „neprimereno i komentarisanje njenog izgleda čime… Vučićević na Tviteru širi stereotipe o ženama“.

„UNS smatra da je objavljivanje ovakvih fotografija diskriminacija i ugrožavanje rodne ravnopravnosti, neprihvatljive u javnom prostoru i predstavlja neprimereno i nekolegijalno postupanje novinara koji su dužni da rade u javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar