Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da je epidemiološka situacija ozbiljna i da je važno da se učini sve što je u našoj moći da se ograniči porast broja zaraženih. Naveo je da se još uvek ne zna kada će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu, ali je sigruno da se taj trenutak približava.

On je naglasio da je najveća briga zaražavanje zdravstvenih radnika i kako obezbediti dovoljan broj lekara i medicinskih sestara u bolnicama, kako ne bismo došli u situaciju da nema ko da pomogne pacijentima.

„Najvažnije je da sačuvamo zdravene radnike od zaražavanja, jer možemo docći u situaciju da čak i to što imamo bolnice ne može da nam pomogne ako ne bude bilo ljudi koji će tamo raditi“, rekao je Janković za TV Pink.

Povezane vesti:

On je naglasio da novim paketom mera koje stupaju na snagu od sutra, pokušavaju da stabilizuju situaciju i da naglasak nije na zatvaranju posle 18 sati, već da se građani pridržavju mera 24 sata.

Prvi rezultati mera, kako je rekao, mogu se očekivati sedam do deset dana, i dalje je najvažnije nošenje maski, distanca i ne okupljati se.

„Medicinski deo kriznog štaba predlagao je uvođenje novih mera i ranije. Ako bude potrebno mi ćemo se zalagati i za dodatno pooštravanje mera, ali je u ovom trenutku mnogo važnije da se one sprovedu. Da smo one mere sprovodili rigoroznije možda bi kriva za nijansu bila drugačija. Nema zamene za izbegavanje kontakata“, rekao je Janković.

Upitan za situaciju u školama, Janković je rekao da se procenjuje koliko je virus ušao u školske kolektive i da je rizik prenošenja u samoj školi postao veći nego u samoj zajednici.

„Odeljenja prelaze na onlajn nastavu kada se za to steknu uslovi. Kada će nastupiti trenutak kada će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu to sada ne mogu da kažem, sigurno da se približava“, rekao je Janković.

On je naglasio da je stav Kriznog štaba da se što duže moguće niži razredi zadrže u školi, delimično i zbog toga što mlađa deca ne mogu sama da ostaju kod kuće.

„Obdaništa će raditi dok god bude moguće. To ostaje da se razmatra iz dana u dan“, zaključio je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare