dr Srđa Janković / Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Istraživački portal BIRN danas je objavio da je u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. Tekst se bazira na uvidu u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19. Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković za naš portal objašnjava da "nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na KOVID-19 samim tim i preminula usled KOVID-19".

Odgovor Srđe Jankovića da prokomentariše razlike u broju podataka o umrlima koje objavljuju zvanične isntitucije i onih koje je objavio BIRN dobili smo SMS-om i objavljujemo ga u celosti.

„Kao što je više puta bilo rečeno, nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na COVID-19 samim tim i preminula usled COVID-19. Smrtni ishod COVID-19 podrazumeva da su kliničke manifestacije ili komplikacije infekcije koronavirusom bitno ili presudno doprinele smrtnom ishodu. Osobe koje preminu od svoje osnovne bolesti, nezavisno od toga što su inficirane virusom, ne ubrajaju se u žrtve KOVID-19. Drugim rečima, pored pozitivnog nalaza testiranja na COVID-19, potrebno je i da tok bolesti odgovara COVID-19 da bi se smrtni ishod pripisao COVID-19“, naveo je Janković.

Isto pitanje postavili smo i niškom epidemiologu i članu Kriznog štaba Bramislavu Tiodorovića koji nam je poslao SMS sledeće sadržine: „Te podatke Vam kompletno može komentarisati Batut, obzirom da se svi podaci za COVID bazu centralizuju kod njih“.

U tekstu Birna navodi se da najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

Telefonom smo uspeli da stignemo do direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Niš Miodraga Vrbića, koji nam je rekao da ne može da nam pomogne, jer nema podatke za ceo Klinički centra Niš, a i da ima ne bi mogao da nam ih saopšti bez prethodnog odobrenja.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare