Foto: Screenshot N1

Oboleli od koronavirusa, najstarije osobe i naši državljani koji se vraćaju iz inostranstva izloženi su stigmatizaciji i neprimerenim komentarima, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da je to nedopustivo, uz poruku da bi svi trebalo da imaju više razumevanja jedni za druge.

„Obratio nam se jedan broj građana i rekao da se zbog toga oseća loše, a i možete videti, posebno na društvenim mrežama da se pre svega građani oboleli od korona virusa stigmatizuju i okrivljuju da su sami krivi za to“, rekla je Janković za Tanjug.

Ukazala je da takav, stigmatizujući odnos gde se neko okrivljuje zbog zdravstvenog stanja za koje niko nije kriv jer se svako može naći u istoj situaciji, dodatno može da ugrozi javno zdravlje.

„To nam svakako ne treba jer je već dovoljno svima život postao komplikovaniji u svakom smislu, i u psihološkom“, istakla je ona.

Naglasila je da bilo kakva dodatna trauma koja se stvara stigmatizacijom i nedopuštenim govorom samo može da pogorša stvari i da ljudi počnu da kriju da su imali kontakte sa zaraženima iz straha kako će sredina da reaguje.

Diskriminacija i na osnovu zdravstvenog stanja je zabranjena ustavom i zakonom, podsetila je Janković i dodala da su na društvenim mrežama neprimerenim komentarima izloženi i najstariji.

Janković je rekla da su mere donete u cilju suzbijanja koronavirusa teško pale velikom broju građana, pogotovo najstarijima koji su se, kaže, nakon što im je u potpunosti zabranjen izlazak iz kuće, žalili Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.