Janković: Kovid19 može da ostavi ožiljke na plućima

Društvo 26. jul. 202009:11 > 09:52
Podeli:
Srđa Janković Foto: Ivan Dinić/Nova S

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da građani moraju u svakom trenutku da se ponašaju kao da svako od njih može da se zarazi i prenese zarazu drugima.

Srđa Janković je na RTS-u rekao da ogromna većina ljudi i te kako poštuje preventivne mere, ali da je problem to što one nisu došle baš do svakoga.

„Manjina koja se ne pridržava, pogotovo ako je reč o većim okupljanjima bez zaštite, može da pogorša epidemiju“, upozorava Janković.

Građani, kako ističe, moraju u svakom trenutku da se ponašaju kao da svako od njih može da se zarazi i prenese zarazu drugima.

„Moramo da budemo svesni, da vodimo računa da svedemo rizik na minimum. To konkretno znači održavanje distance, svođenje kontakata na one koji su neophodni i naravno mere lične zaštite kao što je nošenje maski“, navodi Janković.

Upitan kada se može očekivati kraj pandemije na svetskom nivou, napominje da je to potpuno nemoguće reći.

„Možemo da kažemo da postoje prve naznake da se bližimo poboljšanju, ali to je vrlo opasno reći zato što još uvek postoji potencijal pogoršanja“, kaže Janković.

Ukazuje da deca nisu toliko osetljiva na bolest kao odrasli, ali dodaje da nema uzrasne grupe koja je potpuno pošteđena.

„Videli smo da postoje deca koja dobiju težu kliničku sliku“, navodi Janković i napominje da je to ekstremna retkost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar