Magda Janjić / Foto:FoNet/Aleksandar Barda

"Izveštavanje medija tokom vanrednog stanja obeležila je kakofonija", izjavila je FoNetu izvršna urednica i šefica deska portala Nova.rs Magda Janjić, ukazujući da su građani mogli da gledaju sliku koje je "malo ružičastija" i onu koja to nije. Ona je u serijalu razgovora Presstup napomenula da su određeni mediji dobijali obaveštenja pre nego što su zvanično izlazila u javnost, dok ostali nisu mogli da dođu ni do kakvih informacija.

Kako je objasnila, neki mediji, kao što je portal Nova.rs, dobijali su informacije „tako što su se ljudi sami javljali“.

Prema njenoj oceni, bilo je vrlo teško izveštavavati u takvim okolnostima, posebno što su određeni mediji napadani.

„Mi smo pokušavali i trudili se da ljudima kažemo šta se događa, a da pretrpimo što manje posledica. Nažalost, privedena je novinarka Ana Lalić“, podsetila je Janjić.

Ona smatra da je, zbog velikog priliva informacija i podataka, nezahvalno pričati o lažnim vestima tokom vanrednog stanja, jer su se mediji „utrkivali“ ko će da bude prvi.

Janjić, ipak, misli da u nekim slučajevima nije bilo namernog plasiranja lažnih vesti, već da su u pitanju slučajne greške.

Bilo je „lažno interpretiranih informacija“ da bi se „možda panika malo umirila“, ali ona nije sigurna da li bi to trebalo da zove lažnim vestima ili „umirivanjem situacije“.

Nazivajući takvu atmosferu „miksom svega“, Janjić je rekla da su mediji morali da budu vrlo pažljivi, ali da je dolazilo do materijalnih grešaka koje bi trebalo odvojiti od namerno plasiranih lažnih vesti.

Medijsku scenu u Srbiji na skali do 10 ona ocenila je sa „dva, tri“, jer ne bi da bude „previše pesimistična“, mada je primetila da postoje mediji koji se prozivaju „sa vrha“ i oni koji se ne prozivaju.

Vlast stalno pominje vlasničke strukture i velike gazde, podseća Janjić, koja ne zna kako bi onda nazvala one medije koji se „ne pominju“, a takođe imaju vlasnike.

„Mi, mediji koji teško dolaze do informacija, imamo jednu prečku“, uverena je ona i apostrofira „ljude iz vlasti koji ne žele da nam daju informacije“.

„Mi pokušavamo da dođemo do njih, ali prečka je tu“, ilustrovala je Janjić, uprkos tome „što smo i dalje otvoreni i želimo da razgovaramo“.

„Stvarno ne možemo da radimo svoj posao kako treba“, predočila je ona i upozorila da je, „ipak, malo nebezbedno, mada ipak radimo“.

Za takvo stanje medijske scene, nedvosmislena je Janjić, svi su odgovorni, „od vrha, preko urednika do novinara, koji su najmanje odgovorni“.

Pored njih, dodala je ona, odgovorni su „novac i moć“, ali je „najodgovorniji onaj ko ima najveću moć“.

Upitana o solidarnosti među novinarkama i novinarima, Janjić je odgovorila da u redakciji portala Nova.rs postoji solidarnost.

Najveća solidarnost, prema njenom mišljenju, „postoji među novinarkama“, što vidi „iz svoje vizure i iskustva“.

Janjić objašnjava da se novinarke međusobno podržavaju i ističe da je u redakciji Nova.rs solidarnost na visokom nivou.

Radna prava novinara ocenjuje kao vrlo loša, i ukazuje da su „malo plaćeni“, uz podsećanje da „znamo kako to ide dok se penješ novinarskom lestvicom, od prakse, pa plaćene prakse, pa te izrabljuju na takozvanom probnom radu“. Osim odsustva „ugovora za stalno“, Janjić je predočila i da novinari rade „u dosta nebezbednom“ okruženju.

„Određene novinare iz određenih redakcija često targetiraju, i njima su ugrožena i ljudska i radna prava“, zaključila je Janjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)