Porodica Mažić Foto: Privatna arhiva

Nakon što su deca politički "nepodobnih" roditelja jednostavno ostala bez mesta u vrtiću "Vlada Obradović Kameni" u Pećincima, inspektorka je bila u ovoj predškolskoj ustanovi i utvrdila da postoje nepravilnosti, te da deca treba da se vrate u vrtić. Nekoliko dana kasnije, i pored odluke inspektorke, deca još uvek nisu u vrtiću.

Kako za Nova.rs kaže Jelena Mažić, majke Jakše (5) i Sofije (2), dece kojima je onemogućeno da krenu u vrtić i koja su stavljena na listu čekanja, inspektorka je obišla ovaj vrtić, a tada je i uvrdila da postoje nepravilnosti u radu ove ustanove, te da ima dovoljno mesta za svu decu.

Porodica Mažić Foto: Privatna arhiva

„Ipak, još uvek nema pomaka, moja deca još uvek ne idu u vrtić, uprava vrtića se potpuno oglušila na inspektorkino saopštenje“, kaže Mažić.

Kako dalje navodi, inspektorka koja je otkrila nepravilnost u radu ove predškolske ustanove, sada treba da obavesti svoje nadređene o onome što je zatekla na terenu.

Iz kancelarije Zaštitnika građana Mažić je dobila obaveštenje da Gradska uprava Sremske Mitrovice, Uprava za obrazovanje, do 11. oktobra treba da izvesti Zaštitnika  o rezultatima nadzora, o tome da li je vrtić postupio po merama prosvetnog inspektora, i ako nije, koje će dalje mere biti preduzete u vezi sa ovakvim postupanjem ustanove.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je vrtić „Vlada Obradović Kameni“ u Pećincima. Do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore na pitanja upućena mejlom, a koja se odnose na inspekcijski nadzor i razloge što deca još uvek ne idu u vrtić, uprkos tome što je utvrđeno da ima mesta. Na naš telefonski poziv, takođe nisu odgovorili.

Podsećanja radi, deca Jelene Mažić, ali i deca drugih roditelja koji su politički „nepodobni“ stavljena su na listu čekanja jer u vrtiću u Pećincima navodno nije bilo mesta, niti su dobili ponudu da decu upišu u neku drugu ustanovu u blizini. Tada su shvatili da problem imaju svi roditelji koji su članovi opozicionih političkih stranaka. Problem čak imaju i Mažići, iako nisu članovi, ali je blizak član njihove porodice aktivan u Demokratskoj stranci.

Zapravo, problem nije u deci, niti njihovim porodicama – već u Miloradu Pantiću Lukiju.

„To je čovek koji u Pećincima ima uticaj u svakoj kompaniji, svi ljudi koji rade, zapravo rade za njega“, objasnila je Mažić.

Inače, Mažići su dobili odgovore na žalbe koje su uputili vrtiću, a u kojima se navodi da je „upisna komisija razmatrala zahtev“, ali da su „svi smeštajni kapaciteti popunjeni“, što je sada inspektorka ocenila kao netačno.

BONUS VIDEO Jelena Mihajlović – majka iz Pećinaca o teroru lokalnog SNS moćnika