Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Predstavnici Ministarstva turizma i grada Čačka nedavno su potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji stakleno-drvenog vidikovca, info - pulta i ugostiteljskog objekta na vrhu Kablara. Međutim, stručnjaci upozoravaju na kršenje svih procedura, a posebno na činjenicu da će izgradnja ovakvog objekta ugroziti biodiverzitet, ali i dodatno doprineti decenijskom nerešavanju problema otpadnih voda.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je izvršio ponovno sagledavanje prirodnih vrednosti, pa je Uredbom o potvrđivanju prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura“, ovo zaštićeno područje 2020. godine prošireno na dodatnih 2.500 hektara, ali i definisani novi režimi zaštite, objašnjava za Nova.rs Nataša Milivojević iz Koalicije protiv korupcije u životnoj sredini.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Pod zaštitom se, navodi dalje, našao i sam vrh Kablara odakle se pruža jedan od najlepših pogleda na klisuru i meandri Morave, a objekti koji su u planu da se grade idejnim rešenjem nalaze se u oblasti koje spada u II stepen zaštite.

„Zakon o zaštiti prirode definiše da se u II stepenu zaštite mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, bez posledica po primarne vrednosti njihovih prirodnih staništa, populacija, ekosistema, obeležja predela i objekata geonasleđa, obavljati tradicionalne delatnosti i ograničeno koristiti prirodni resursi na održiv i strogo kontrolisan način“, kaže Milivojević.

Foto: Privatna arhiva N.M.

Prostornim planom posebne namene predviđena je izgradnja vidikovca, ali ne kako je predviđen idejnim rešenjem i dogovorom Ministarstva turizma i Grada Čačka. Kako smo u izjavama zvaničnika saznali, on bi trebalo da bude stakleno – drveno – kameni sa info pultom i kafićom na vrhu, što nosi visoke rizike po geo i biodiverzitet, kao i na samo stanište biljnih i životinjskih vrsta, zbog čega je ovo područje i zaštićeno.

„Izgradnja takvog jednog objekta podrazumeva i čitavu prateću infrastrukturu poput snadbevanja električnom energijom, vodom, ali i rešavanje pitanja kanalizacije, što podrazumeva korišćenje teške mehanizacije, odnosno buke u dužem vremenskom periodu. Planirano je da izgradnja traje dve godine i da ima tri faze. Mi ne znamo koje su to faze”, upozorava Nataša Milivojević iz Koalicije protiv korupcije u životnoj sredini, izrazivši sumnju da se obezbeđivanjem sredstava pre izrade glavnog projekta i pre studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu, već vrši pritisak na nadležne institucije kako bi izašle u susret i ubrzalo obezbeđivanje potrebnih dozvola.

Kako navodi, izgradnja ovakvog objekta donosi i opasnost od daljeg zagađenja, usled prelaska na masovniji turizam. S obzirom da je na ovom području izgrađeno preko 400 objekata za koje ni do sada nije regulisan kanalizacioni sistem za otpadne komunalne i druge vode, ali preti i opasnost od zagađenja podzemnih voda, kao I presušivanja izvorišta.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Zbog prisustva velikog broja različitih vrsta ptica, ovo područje izdvojeno je kao međunarodno značajno područje za ptice – IBA područje, a nalazi se i u okviru EMERALD mreže.

Prema njenim rečima, na ovom području je evidentirano više od 150 vrsta ptica koje obitavaju tokom godine, tako da izgradnja staklenog vidikovca predstavlja poseban problem s obzirom da one u staklu vide odsjaj neba ili svetla noću, te najčešće dovodi do smrtnog ishoda usled udarca, što je slučaj i u velikim gradovima.

„Svedoci smo izgradnje bezbroj objekata bez potrebnih dozvola u zaštićenim područjima, ali ne može bez uslova, saglasnosti nadležnih institucija, posebno bez saglasnoti Zavoda za zaštitu prirode, to svakako nije moguće. Takođe, smatramo da je neophodno da upravljač što pre napravi balans izmedju razvojnih i zaštitnih interesa, odnosno balans izmedu prirodnih, ekoloških, socio-ekonomskih i političkih faktotra kako bi smanjio negativan uticaj na prirodu“, apeluje sagovornica portala Nova.rs.

BONUS VIDEO Izgradnja splava na obali Save

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar