Foto: N1

Izgradnja džamije u Mladenovcu nikad nije bila u planu, već proširenje i adaptacija kuća koje su kupili nedaleko od centra grada u molitveni prostor, izjavio je derviški učitelj, šejh Muhamed Naser, jedan od inicijatora te ideje.

„Biće samo molitveni prostor, udobniji i sadržajno smisleniji od ovog u kome se sada bogu mole islamski vernici u Mladenovcu. Niko nije ni imao nameru da gradi hram sa kulom (minaretom). Ni da se ezan (glas hodže) oglašava. U sredini gde je narod druge vere brojniji, šerijatska pravila to i ne dopuštaju“, rekao je Naser za „Večernje novosti“.

Prema njegovim rečima, Sufijski derviški centar kojim rukovodi jedini je registrovan kod nadležnih organa države Srbije i kao takav ima pravo da formira molitvene centre, obnavlja ih, proširuje i podiže.

„I mi smo tako, na inicijativu oko 1.000 naših vernika, većinom Roma decenijama ukorenjenih u Mladenovcu, kao i prognanih sa Kosova i Metohije, i krenuli u ovu priču“, kazao je Naser nakon protesta u beogradskoj opštini Mladenovac.

Naser navodi da su, nakon što su dobili podršku na sastanku sa predstavnicima opštine, kupili četiri ara placa sa tri kuće nedaleko od sadašnjeg molitvenog centra, koje su planirali da nadograde u školske učionice, biblioteku, stan za hodžu, ali i ističe da su od tog plana odustali i da će samo renovirati postojeće objekte za molitveni prostor.

Podsetimo, građani Mladenovca protestovali su početkom januara zbog najave izgradnje tog objekta, a nekoliko stotina njih je potpisalo i peticiju. Na protest su, između ostalih, preko društvenih mreža pozivale i pojedine beogradske desničarske organizacije.

BONUS VIDEO: Muslimani obeležavaju Kurban Bajram u Bajrakli džamiji u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar