Priče izbeglica iz Ukrajine u Srbiji Foto:N1

"Ruski rat protiv Ukrajine je genocid za uništenje njenog naroda", rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač na susretu raseljenih iz Ukrajine sa novinarima u Beogradu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, tu zemlju napustilo je pet miliona građana. Deo njih prihvaćen je u našoj zemlji. Ovo su njihove priče.

Posle sto šezdeset dana rata, njih petoro i dalje pamte svaki detalj tog jutra koje je promenilo sve.

Mariju iz Kijeva probudile su eksplozije. Preko Moldavije, stigla je do Srbije, gde njen život počinje ispočetka, drugi put.

„Najpre sam, 2020. godine, napustila Minsk, posle izbora koje je vlast u Belorusiji, praktično, lažirala. Učestvovala sam sa suprugom u protestima koje je tadašnja vlast suzbijala na sve moguće načine, bili smo primorani da se odselimo i otišli smo u Kijev, sve do 24. februara ove godine kada su, bukvalno, pored naše zgrade otpočele borbe“, priča Marija za N1.

Posle dve ruske rakete koje su istog juta proletele iznad Severodonjecka, Aleksandra je za jedan sat spakovala dva kofera i sa detetom od četiri godine napustila Ukrajinu.

„Godine 2014, u Lugansku tokom studija, upoznala sam momka iz Srbije. Skoro osam godina nismo imali kontakt. Kada je počeo rat on mi se javio i rekao: ‘Očekujem vas u Srbiji, možeš da računaš na mene za sve’. Tako sam odlučila da se sa detetom uputim ka Srbiji“, kaže Aleksandra.

Kako bi im omogućila pristup zdravstvenoj zaštiti, tržištu rada i sistemu obrazovanja, sledeći instrukcije Evropske unije, Srbija je ove godine prvi put pokrenula institut privremene zaštite. U ovom trenutku oko 2.800 građana i građanki Ukrajine ima prijavu boravka na privatnim adresama kod stanodavaca.

„Računamo da će u jednom trenutku doći, opet na osnovu iskustva do zasićenja ovih domaćina, da domaćin više neće moći da primi četvročlanu, petočlanu porodicu, njegova finansijska sredstva će biti iscrpljena i u tom smislu država je pripremila još tri centra koja su potpuno nova, kompletno renovirana i opremljena za prihvat novih ukrajinskih državljana, ukoliko žele da promene mesto boravka“, kaže Jelena Šurlan iz Komesarijata za izbeglice.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, prema procenama republičkog Komesarijata za migracije, kroz Srbiju je prošlo više od 50.000 ukrajinskih izbeglica, a preko 10.000 njih se u Srbiji i zadržalo. Ukrajinu je, posle 160 dana od početka rata, napustilo pet miliona građana, a 12 miliona Ukrajinaca raseljeno je unutar zemlje.

***

BONUS VIDEO: Izbeglička muka stranu ne bira


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare