Iz kovid sistema sledeći izlaze „Mišović“ i KBC Zemun

Društvo 01. jun. 202013:30 > 13:40
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iz kovid sistema izašle su Opšta bolnica Pančevo, Ortopedija Banjica, Klinčki centar Niš, KBC Zvezdara, a plan je da u narednih sedam do deset dana izađu i kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun.

Traži se i rešenje za privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu, a jedna od mogućih opcija je da se pacijenti prebace u bolnicu u Mladenovcu, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Lončar je nakon sastanka rekao novinarima da će ovih dana komisija Ministarstva zdravlja otići da pogleda bolnicu u Mladenovcu, da vidi da li ispunjava uslove za zbrinjavanje kovid pacijenta.

„Ukoliko ispunjava uslove mi bismo privremenu bolnicu na Sajmu zatvorili, a njenu ulogu bi preuzela bolnica u Mladenovcu“, naveo je ministar.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Trenutno se na Sajmu nalazi 101 pacijent. U utorak i sredu treba da bude testirano 60 pacijenata, te se očekuje da će broj pacijenta od srede biti manji od 50 obolelih.

Da bi iz kovid sistema izašli kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun, kako bi nastavile da rade po uobičajenom programu, plan je da njihove kovid pacijente preuzmu Infektivna klinika u Beogradu i VMC na Karaburmi.

„Polako vraćamo sistem, jer duži period nismo mogli da radimo pacijente koji nisu kovid pacijenti“, naveo je ministar.

Jutros je održan i sastanak o terapijskim protokolima koji se koriste u lečenju kovid pacijenata u Srbiji.

Infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš kaže da je dogovoreno da se analiziraju rezultati lečenja pacijenata u Srbiji, ali i svetu i da se vidi da li ima potrebe za revidiranjem protokola.

Mijomir Pelemiš / Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

„Mi smo našim protokolima zadovoljni. Naši rezultati su ohrabrujući gledajući broj obolelih i umrlih“, rekao je Pelemiš i dodao da za lečenje virusa korona ne postoji terapija, da se u svetu koriste eksperimentalni lekovi.

Član Kriznog štaba i direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović kaže da se sastanci u vezi sa terapijskim protokolima redovno održavaju i da su od početka epidemije pet puta revidirani protokoli.

„To je redovna aktivnost, prate se terapijski efekti lekova koji se koriste. Biće revizija u protokolu, ali ne odstupamo od principa koji su se pokazali kao efikasni. Smrtnost od 2,13 odsto govori da postojeći protokoli jesu efikasni i sve što smo radili jeste efikasno“, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar